Црква Светог Димитрија у Косовској Митровици

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Координате: 42°53′44″ СГШ; 20°51′45″ ИГД / 42.89544° СГШ; 20.86257° ИГД / 42.89544; 20.86257

Црква Светог Димитрија

Црква Светог Димитрија у Косовској Митровици је храм Српске православне цркве, припада Епархији рашко-призренској. [1]

Када се после НАТО агресије Косовска Митровица поделила на северни и јужни део Црква Светог Саве који се налази у јужном делу града, постао је недоступан за Србе који су мигрирали у северни део града. Тада је настала потреба за изградњом нове цркве, чија је градња почела у новембру 2001. године. Локација на којој је почела градња је пажљиво изабрана и доминантна, видљива из сваког дела града и готово паралелна са Звечан кулом која је изграђена пре седам векова. Градња цркве завршена је у новембру 2005. године и освештена је на Митровдан исте године.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Црква посвећена Светом Димитрији је једнобродна седмокуполна грађевина са једном главном централном куполом и четири мање куполе између кракова уписаног крста, са још две додате мање куполе изнад проскомидије и ђаконина, и одвојеном кулом звонаром на западу. Апсида олтарског простора је полукружна и споља и изнутра. Припрата је засведена са три полуобличаста свода, нартекс је засведен са две мање куполе са осмостраним тамбуром над параклисима и у централном делу са полуобличастим сводом, а наос је засведен крстастим сводом ослоњеним на фасадне зидове и на два кружна лука.[2]

Црква Светог Димитрија има троје врата. Главни портал се налази на западној страни на припрати. Остала два бочна портала постављена су на северној и јужној страни цркве. Црква је изузетно привлачна, и поред манастира Бањска, представља религиозни центар севера Космета.

Храм Светог Димитрија почео да се фрескопише 2010. године.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]