Црква Светог Лазара у Живалићима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Лазара у Живалићима
Crkva Sv. Lazara.jpg
Црква Светог Лазара
Опште информације
МестоЖивалићи
ОпштинаНови Пазар
Време настанка1624/1625.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Црква Светог Лазара у Живалићима, у општини Нови Пазар, подигнута је 1624/1625. године, према уклесаној години на једној конзоли и има статус непокретног културног добра као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква посвећена Светом цару Лазару је скромна, високом стеном готово прикривена и укопана црква Лазарица која се изгледом готово не разликује од околних кућа. Зидана је каменом, са двоводним кровом покривеним каменим плочама, малих димензија и полигоналне апсиде у ширини брода. Једино је на западној фасади узани улаз наткривен дубоким луком ослоњеним на конзоле. Надгробници секундарно коришћени за зидање, сведоче о дужем трајању овог култног места.

У унутрашњости, пар узаних пиластара одваја олтарски простор од наоса и носи ојачавајући лук полуобличастог свода. Почетак линије свода истакнут је профилисаним каменим венцем. Симетрично постављене правоугаоне нише озидане су у западном делу подужних зидова као и у олтарском делу, у функцији проскомидије. Прозорски отвори су неједнаких облика и димензија, распоређени и на своду. Фреско сликарство је сачувано у зони сокла, стојећих фигура, зоне попрсја и на своду. Стилски сродна ансамблима у оближњим црквама, показује извесне неспретности у цртежу и сведен колорит.

Обимним конзерваторско-рестаураторским радовима, изведеним 1968. године, цркви је враћен првобитни изглед.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.