Црква Светог Николе у Јегри

С Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили нешто друго, погледајте чланак Црква Светог Николе.
Српска црква у Егеру

Црква Светог Николе у Јегри/Егеру (мађ. Szent Miklós Görögkeleti Szerb templom, Rác templom) je српска православна црква посвећена Светом Николи. Град Јегра се налази на северу Мађарске.

Историја[уреди | уреди извор]

Иконостас у цркви

Током ратова са Турцима многи Срби су избегли у Мађарску, па и у Јегру. Од 17. века користили су августинску цркву. Патријарх Чарнојевић је 1690. довео 35.000 српских породица у Јегру. Црква је изграђена од 1729. до 1732., али уз значајно противљење града. Тек је 1785. цар Јозеф II дозволио изградњу данашње цркве у стилу касног рококоа (цопф стил). Грађена је по плану Јаноша Поволног (János Povolni). Иконостас је изрезбарио Никола Јанковић 178991., слике је израдио бечки уметник Антон Кухлмајстер, а јужни улаз Италијан Ђовани Адами. У јегарском храму се могу видети иконе руских мајстора Тимотеја Симонова, Михаила Јаковлева и Прокопија Горбунова.[1]

Унутрашња декорација цркве Светог Николе је једна од најбогатијих у целој данашњој Мађарској. Православни Срби су морали да продају цркву мађарској држави, јер нису могли да је сами оправе. Данас је ова црква претворена у музеј, јер у Јегри нема више православних верника.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мило Глигоријевић: "Излазак Срба", Београд 1987.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]