Црква Светог Николе у Великој Врбници

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Николе у Великој Врбници
Church of Saint Nicholas in Velika Vrbnica.jpg
Опште информације
МестоВелика Врбница
ОпштинаОпштина Александровац
Време настанка1821
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Црква Светог Николе у Великој Врбници налази се у селу Велика Врбница у општини Александровац. Представља непокретно културно добро и уписана је у листу заштићених споменика културе Републике Србије (ИД бр. СК 1660).

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Сазидана је на локалитету "Соколац", поред реке Пепељуше, а наспрам ње се налази сеоско гробље. По предању, сазидана је на темељима старије грађевине. То је рустична сеоска црква малих димензија и једноставне архитектуре. Основа је правоугаона, са полукружном олтарском апсидом. Засведена је бачвастим сводом. Кров је двоводан, а кровни покривач је ћерамида. Кров апсиде је нижи од крова наоса. Наос се састоји од два травеја, који су означени прислоњеним луцима, а њих носе пиластри. Црква има двоја врата : на западној и на северној страни. Светлост продире у унутрашњост кроз два прозора на јужној страни, један на олтарској апсиди и мањи отвор изнад ње. Црква је раније била малтерисана споља и изнутра, а сада је споља остављен камен без облоге. Једини декоративни елемент је зупчасти кровни венац, сазидан од опеке постављене дијагонално, и плитка ниша изнад западног улаза. Унутрашњи зидови су без фресака, али су сачувани сликани орнаменти на појединим површинама, а најлепши су у олтарском простору и потичу из времена градње цркве. У простору за ђаконикона и проскомидију налази се по једна ниша, а у западном травеју, уз јужни зид прслоњен је аркосолијум. Да ли је то нечији гроб, не зна се, а сада се на том месту, у великој полукружној ниши пале свеће. Под је прекривен каменим плочама, а испред иконостаса је мала кружна солеа. За ктиторе и годину изградње сазнајемо из натписа који се налази уклесан на каменој плочи поред северних врата, односно да је изградња цркве започета 1821. године и да су је градили попови: Јован, Петроније и Георгије.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Светог Николе”. Култура. Архивирано из оригинала 18. 02. 2022. г. Приступљено 18. 2. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.