Црква Светог Николе у Вишњици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Николе у Вишњици
Опште информације
Место Вишњица
Општина Палилула
Држава  Србија
Време настанка 1842.
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Београд
Адреса Калемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Црква Светог Николе у Вишњици, на територији градске општине Звездара, подигнута је 1842. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Историјат[уреди]

Намеру да истовремено са школом, подигну храм у свом насељу, мештани Вишњице су остварили тек 1838. године на старом црквишту. Иако су се вршила богослужења, у то време нису још били завршени комплетни радови, што видимо из писма становника села из 1842. године, у коме се обраћају молбом кнезу Милошу за дозволу да могу у Београду да прикупљају прилоге за довршење цркве и набавку ствари за њу.

У Летопису храма је забележено да су вишњичку цркву често посећивали краљ Милан и краљица Наталија са сином краљем Александром, посебно о летњем Св. Николи. Записано је и да је краљица Наталија богато даривала цркву, народ и школу у Вишњици.

Архитектура цркве[уреди]

Црква је посвећена Светом Николи, саграђена као једнобродна грађевина са полукружном апсидом, нешто ужом од брода, и две полукружне певнице. Зидана је од камена, са пуним конструктивним зидовима споља обрађеним малтером. У обради фасада, на којима дуж целе површине тече фриз слепих аркада, јасно су уочљиви елементи српске средњовековне архитектуре. Западним прочељем доминира декоративно обрађен портал са нишом у којој је смештена представа патрона храма, изведена у техници мозаика.

Ентеријер цркве је јединствен и састоји се од олтарског простора и наоса са северном и јужном певницом. Иконостас је израђен у новије време. Северозападно од цркве налази се двоспратни звоник квадратне основе, изведен у опеци и појачан контрафорима. [2]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]