Црква Светог Николе у Млечанима

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Црква Светог Николе у Млечанима
Crkva Sv. Nikole u Mlecanima.jpg
Црква Светог Николе
Опште информације
МестоМлечане
ОпштинаКлина
Време настанка1575/1600.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Црква Светог Николе у Млечанима, насељу у општини Клина, подигнута је у периоду од 1575. до 1600. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Историја и изглед[уреди | уреди извор]

Село, као колективни ктитор, изградило је око 1600. године богомољу са припратом и једнобродним, полукружно засведеним наосом. Паром пиластара повезаних полукружним луком, између којих је стајала иконостасна преграда, наос је одвојен од олтарског простора. Иако је апсида решена као дубока ниша, споља има уобичајен полукружни облик, док су нише протезиса и ђаконикона изведене у дебљини зида. Прозорских отвора нема на северном зиду, а они на јужном и источном споља су високи и узани.

Једноставна зидна платна од притесаног камена оживљава једино пространа ниша на јужној фасади припрате. Фрагменти зидних слика из 1601/1602. године сачувани су углавном у зони стојећих фигура. Опсежна представа Страшног суда на западном зиду припрате делом прелази и на подужне зидове. Светао колорит, сигуран цртеж и склоност ка декоративности, најочитији на коњаничким представама св. Георгија и св. Димитрија у припрати, основне су одлике зографа који су декорисали храм.

Дуго зарушена, црква је конзерваторско рестаураторским радовима 1968. године враћена у своје првобитно стање.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.