Црква Светог Николе у Свилајнцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Николе
Црква Светог Николе у Свилајнцу
Опште информације
МестоСвилајнац
ОпштинаСвилајнац
Држава Србија
Време настанка1826.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.kulturnonasledje.com

Црква Светог Николе у Свилајнцу подигнута је 1826. године и једна је од најстаријих и најмонументалнијих цркава саграђених у тада ослобођеној Србији. Црква припада Епархији браничевској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

На зидању и украшавању ове цркве радили су најбољи мајстори кнеза Милоша, Јован Ковач и Јања Молер. Црква је грађена као издужена грађевина у облику тролиста са високим барокним звоником на западу. Засведена је полуобличастим сводом. Олтарска апсида и бочне конхе су споља и изнутра полукружне. Црква је покривена двосливним кровом. Фасаде су премалтерисане и прекречене. Сачуван је велики број предмета из времена изградње цркве: певнице, седишта, позлаћени дрвени полијелеј са три круга за 24 свеће и неколико предмета од метала.

Иконостас са иконама из времена изградње цркве пренет је у суседно село Дубницу, а на његовом месту налази се иконостас Димитрија Посниковића. У ризници се чувају иконе из средине 19. века и позлаћени путир, дар кнеза Ресавца из 1827. године. Живопис је новији и рађен је 1961. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Светог Николе у Свилајнцу”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 8. 1. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]