Црква Светог Николе у Средској (Драјчићи)

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Николе у Средској (Драјчићи)
Опште информације
МестоСредска, заселак Драјчићи
ОпштинаПризрен
Држава Србија
Време настанка1575/1600.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Николе у Средској, заселак Драјчићи , насељеном месту на територији општине Призрен, на Косову и Метохији, представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Црква у засеоку Драјчићи посвећена Светом Николи је једнобродна, полуобличасто засведена грађевина, која се по плиткој и полукружној апсиди разликује од осталих цркви из средачке скупине. Занимљиво је, такође, црква има каменом поплочан под, нижи у наосу, а подигнут у нивоу солее и олтарског простора. На јужној фасади је полукружна ниша са допојасном фреско представом арханђела. Описана прва градитељска фаза цркве датује се на основу живописа у последњу деценију 16. века. Првобитни изглед нарушен је уклањањем западног зида и значајним продужењем наоса тридесетих година 17. века. Обнова је, осим градитељских измена, подразумевала и поновно осликавање, тако да новији живопис покрива или замењује готово читав старији ансамбл.

О квалитету првобитних зидних слика може се данас судити тек на основу икона сачуваних на иконостасу у престоном низу и фризу који образује Деизисни чин, за које се претпоставља да су дело истог мајстора. Сигурног цртежа и племенитог колорита, ова дела указују на зрелог сликара који широким потезима дефинише форму остварујући монументалност, што недостаје осталим мајсторима који раде у истом подручју. Иконе су конзервиране 1960. и 1961. године.

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе АКМО у Приштини, бр. 239 од 16. 4. 1958. г. Закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. гласник НРС бр. 54/48).

Иван Јастребов о овој цркви[уреди | уреди извор]

Иван Јастребов је записао да се на иконама цркве у селу Драјчићи налазе следећи натписи. На икони Спаситеља: + Помени Господи Раико фи поб вале з и (7050. - 1542. г.), на икони Богородице: + Помени Господи Степан Бонова, на икони Св. Јована: + Помени Господи раба тфоего Станиславе. [1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јастребов, Иван (2018). Стара Србија и Албанија, pp. 180. Београд: Службени гласник. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Пајкић П. (1958). Цркве Средачке жупе из турског периода. Гласник Музеја Косова и Метохије, III (Приштина 1958), 95-100;
  • Балабановић П. (1963). Конзервација икона из села Драјчића у Средачкој жупи. Старине Косова и Метохије, (Приштина 1963), 243-247;
  • Шупут М. (1991). Споменици српског црквеног градитељства XVI-XVII век. Београд, 71-72.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.