Црква Светог Николе у Старом Бару

С Википедије, слободне енциклопедије

Црква Светог Николе у Старом Бару је православни храм у Старом Бару, Црна Гора.[1] Припада јурисдикцији Митрополије цнорогорско-приморск Српске православне цркве.

MN, Stari Bar 099.jpg

Повест[уреди | уреди извор]

Барска околина 1877. године није имала ни једну православну цркву.[2] На основу одређених података црква је подигнута 1863. године. У њој је војвоткиња Јута прешла из лутеранизма у православље, прије удаје за Данила Петровић Његоша.[3] Црква је олтаром окренута ка истоку. За иградњу су коришћени камени блокови, иако се на олтарском дијелу види да да је на почетку грађена од другог материјала. Старије фреске у горњом дијелу цркве су вријменом пропале, док су на ступовима фреске новијег датума. У црквеној порти се налазило гробље.

У Бару постоји и римокатоличка Црква Светог Николе, задужбина надбискупа барског и примаса српског др Николе Добречића.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Google maps, Crkva sv. Nikole, Stari Bar, Crna Gora. 
  2. ^ Jovović, Ivan (2013). DVOOLTARSKE CRKVE NACRNOGORSKOM PRIMORJU (PDF). Matica crnogorska. стр. 81. 
  3. ^ Onogošt, br. 10. Nikšić. 1899. 
  4. ^ „Љетопис: Др Никола Добречић надбискуп барски и примас српски”. Православна Митрополија црногорско-приморска (Званични сајт) (на језику: српски). 2018-11-20. Приступљено 2020-04-09.