Црква Светог Николе у Штрпцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Николе у Штрпцу
Crkva Sv. Nikole u Strpcu.jpg
Црква Светог Николе
Опште информације
МестоШтрпце
ОпштинаШтрпце
Време настанка1576/1577.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Црква Светог Николе у Штрпцу (Косово и Метохија) је подигнута током 16. века и представља споменик културе од изузетног значаја.

Историја и изглед[уреди]

Према препису данас уништеног ктиторског натписа, познато је да је 1576/1577. године прилозима многобројних мештана сазидана и живописана црква посвећена Светом Николи. Старо село, поменуто у турском дефтеру 1455. године са 65 кућа, тек тада је било добило храм од трајног материјала. Од њега је, после обнове у 19. веку, остао само део апсиде и северног зида, који показују брижљиво зидање тесаним каменом и споља петострани облик олтарске апсиде. Декоративност грађења исказана је прислањањем колонета уз спој страна. О знатном квалитету првобитног живописа сведоче тек једна фигура ђакона у северном делу олтара и неколико фрагмената из зоне сокла.

Sveti Nikola Strpce.JPG

У великој обнови срушен је западни зид да би се црква продужила, а остали зидови су знатно надвишени и пресведени. Црква је тада добила и звоник. Сва је прилика да је зограф Јевгеније из Галичника – који је 1888. године радио иконостас за нову, Богородичину цркву у Готовуши – извео иконе и за обновљени штрбачки храм.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.