Црква Светог Николе у Шумнику

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Црква светог Николе
Crkva svetog Nikole u Sumniku iz daljine.jpg
Поглед на цркву светог Николе
Опште информације
МестоШумник (Брвеник)
ОпштинаОпштина Рашка
Држава Србија
Врста споменикацрква
Време настанкакрај XIII/XIV век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Црква светог Николе налази се у селу Шумнику код тврђаве Брвеник, недалеко од Рашке. Није познато када је подигнута, али се сматра да је у питању задужбина неког властелина, настала крајем XIII или почетком XIV века, док су архелошка истраживања потврдила употребу цркве током XIV и XV века[1]. По времену настанка, али и неким стилским карактеристикама (има неких одлика романике), слична је оближњој цркви светог Николе у Баљевцу[1]. Радови на истраживању и конзервацији цркве, окончани су током `80 година XX века.

Црква се данас налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја[1].

Архитектура и живопис[уреди | уреди извор]

Шумничка црква је направљена од камена, са једнобродном основом и полукружном олтарском апсидом. Нише у зиду имају улогу проскомидије и ђаконикона, док је њена спољашњост била малтерисана и украшена тзв. слепим аркадама.

Њена унутрашњост била је украшена фрескама, које су врло слабо очуване. Изнад улаза је у ниши насликано Успење Пресвете Богородице, док су најнижу зону чиниле стојеће фигуре.На основу угребаног цртежа и основне окер-зелене хармоније може закључити да је сликар био образован у најбољим традицијама монументалног сликарства[1].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Црква св. Николе — Споменици културе у Србији”. САНУ (на језику: српски). 
    (из књиге Пејић, Светлана; Милић, Милета, ур. (1998). „Шумник, црква светог Николе”. Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (на језику: српски). Београд: Републички завод за заштиту споменика културе. стр. 459. ISBN 8680879126. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]