Црква Светог Преображења (Сарајево)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Храм Преображења Господњег

Храм Преображења Господњег (црква на Старој станици) је храм Српске православне цркве који се налази у Пофалићима у Новом Сарајеву, те је једина српска православна црква у Општини Ново Сарајево. Припада дабробосанској митрополији.

Овај храм је пројектовао професор Александар Дероко. Завршен је 1940. године,[1] а освећен је у недељу 8. септембра исте године.[2] Присутно је било преко 50.000 верника. Освећење је извршио патријарх српски Гаврило (Дожић) уз саслужење митрополита дабробосанског Петра, епископа жичког Николаја Велимировића, епископа зворничко-тузланског Нектарија, епископа захумско-херцеговачког Николаја и више свештеника и ђакона оба реда. Кум цркве је био В. Тодоровић, индустријалац из Сарајева, а кум звона Д. Нешковић. При овом храму су служили следећи свештеници: Замфир Миличевић, Јован Марјановић, Јован Шкаљак, Вељко Шкаљак, Војислав Чаркић, Лазар Васиљевић, протосинђел Авакум Росић, Јадран Даниловић.

У току рата у Босни и Херцеговини, 1992—1995, храм је значајно оштећен. Након рата почела је обнова крова и поправка других оштећења. Године 2004. започело се с новим живописањем унутрашњости храма.

Храм је само од 2001. до 2010. године тридесетак пута био нападан од стране вандала.[3][4]

Пројекат цркве првобитно је намењен за изградњу српске православне цркве у Сплиту, али је искориштен за изградњу ове цркве.[5]

Напади на цркву Преображења Господњег[уреди]

Од завршетка ратних сукоба до 2016. године евидентирано је више од четрдесет напада на православну цркву Преображења Господњег у Сарајеву. Већина напада је остала нерасвијетљена а починиоци су прошли некажњени.

У јуну 2010. године, непознати починиоци покушали су да обију храм у Пофалићима. [6]

У јулу 2010. године, вандали су разбили рефлектор који је освјетљавао прочеље храма и црквено двориште. Поред рефлектора, разбијени су и црепови намијењени за реконструкцију крова. [6]

У јануару 2012. године непознати мушкарац са ножем у руци насрнуо је на радницу у цркви Преображења Господњег, након што га је спријечила да однесе вриједне иконе и новац из црквене касе.

Крајем марта 2016. године, непознати починиоци из цркве Преображења Господњег украли су икону Богородице. [7]

Део православне цркве Преображења Господњег у строгом центру Сарајева запаљен је 21. августа 2016. тако што је кроз прозор убачена запаљива материја. Починилац је убрзо откривен и приведен[8] и против њега је отворена истрага.[9] Црква је и раније била на мети пљачкаша, а 2016. године у два наврата из ње су украдене иконе.[10]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]