Црква Светог Томе у Табановцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Томе
Црква Светог Томе у Табановцу
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија браничевска
Оснивање1919.[1]
ПосвећенСветом апостолу Томи
Локација
МестоТабановац, Општина Петровац на Млави
Држава Србија
Надгробни споменик ктитора Станоја Влајића

Црква Светог Томе у Табановцу, насељеном месту на територије општине Петровац на Млави, припада Епархији браничевској Српске православне цркве.[2]

Положај и историјат[уреди | уреди извор]

Црква посвећена Светом апостолу Томи саграђена је у потесу атара „Врбовац” на око један километар североисточно од села. Црква је саграђена на имању које је даривало фамилија Влајић из Табановца. Ктитор цркве је Станоје Влајић, у спомен на свог сина Томислава, који је несрећним случајем страдао. Градња цркве је почела да се зида 1913. године, а завршена и освештана 1919. године, од стране патријарха српског Димитрија.[3]

Први свештеник који је служио у цркви био је Андреја Степановић.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Храм је сазидан од тврдог материјала-камена, мешан са врућим кречом приликом зидања, у српско-византијском (моравском) стилу, са уписаним крстом у основи. Димензије цркве су дужина 12m, ширина 6m, висина кубета са крстом 10m. Спољашност цркве је омалтерисана, а у најновијој рестаурацији је кречена и фарбана, са белим топалитом. Црква има два кубета, прво веће је на западној страни цркве где су и улазна врата, друго је у средишњем делу храма.

Кров цркве је на две воде, покривен бакарним лимом. Предње кубе је са прозорима који су по висини правоугаоног облика са полукружним луком. У предњем делу на западу постоји као мања припрата трем пред вратима храма. Црква има и своја врата у средњем делу. У олтарском делу, сазидан је у полукругу.

Иконостас је сликан и урађен у три нивоа по висини иконе, који је живописао сликар Љубисав Гајић из села Бистрице. Десетак икона у иконостасу су насликали Радомир Добросављевић и Милорад М. Ђорђевић из Табановца. Најстарију икону „Пресвете Богородице са дететом”, 1909. године, насликао је Риста Ђорђевић из Табановца. Звоник цркве са кубетом је дограђен цркви 1973. године и са крстом је висине 11m. Звона су поклон мештана, има их два комада, једно поклони сам ктитор Станоје Влајић, а друго је поклон Станковић Велимира и Кате, трговаца из Табановца који су живели у Петровцу.

Црквена порта[уреди | уреди извор]

Поред цркве се налази и гробље на коме почивају покојници ктитора из фамилије Влајић. У порти цркве поред храма налази се и црквени дом са салом, освештан 1964. године, као трпезарија-сала саграђена 1986. године. На улазу у порту сазидана је црквена капија од фасадне цигле, са крстом на њој.

До средине седамдесетих година, близу цркве су постојали и стари трепезар саграђен од дрвета, као и стара дрвена звонара, који сада не постоје, јер су порушене и урађене нове.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Obeleženo 100 godina od osnivanja crkve Svetog apostola Tome u Tabanovcu”. Poportal. Приступљено 5. 2. 2022. 
  2. ^ „Црква Светог Томе у Табановцу”. СПЦ Епархија западноевропска. Приступљено 5. 2. 2022. 
  3. ^ „Crkva Tabanovac”. Tabanovac. Приступљено 5. 2. 2022.