Црква Светог апостола Петра у Бијелом Пољу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог апостола Петра, подужни пресјек

Цркву Светог апостола Петра је црква у Бијелом Пољу коју је саградио хумски кнез Мирослав, брат Стефана Немање. Натпис у камену којим је означен ктитор, не садржи датум подизања, а претпоставља се да је сазидана 1190. године. За вријеме нереда у Хуму, 1252. године, из Богородичиног манастира у Стону је у Цркву светог апостола Петра на Лиму пресељено сједиште Хумске епархије.

За овај манастир је написано Мирослављево јеванђеље.

Изглед[уреди]

Ова се црква увршћује у сложене рашке сакралне цјелине. Романских је облика, у којима се репродукује византијска крстообразна шема. Црква је једнобродна, са куполом. Засвођена је грађевина, са романским порталом на западној страни, на коме се налазио поменути камени натпис. Апсида је на источној страни цркве правоугаона (овај облик је распрострањен у далматинским прероманским и ранороманским црквама) а изнутра и споља засвођена је полукалотом која се на угловима апсиде ослања на тромпе. Источни и западни травеји су засвођени. За градњу зидова у водоравним је редовима кориштен тврд плавичасти притесани камен. Кров је тробродан по дужини, а изнад сводова западног и источног трвеја саграђени су мали зидови, који придржавају средњи брод грађевине. Двосливно покривен трансепт (образован од попречног свода, који носи куполицу) на средини пресјеца тробродан кров. Четвртаста куполица уобичајен је облик на куполним црквицама на дубровачком подручју. На западу су двије типично рашке конструкције: симетричне куле са нартексом између њих.

Преправке[уреди]

Ова је црква више пута преправљана. Утврђено је неколико фаза дограђивања и преграђивања објекта. У вријеме краља Уроша, приликом пресељења епископског сједишта из Хума, уз западну страну цркве су накнадно израђене куле и засвођен нартекс између њих. Изнад свода је постојала просторија у коју се улазило из кула. Просторије уз сјеверну и јужну страну западног дијела цркве, дограђене су у вријеме краља Милутина, у периоди од 1317 – 1321. године.

Од стране Турака портал са натписом је био премјештен у дограђену просторију на сјеверној страни, а црква претворена у џамију. Данас је овој цркви дјелимично враћен првобитни изглед.

У непосредној близини цркве пронађено је православно гробље из средњег вијека.[1]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]