Црква Светог архангела Гаврила у Београду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог архангела Гаврила

Црква Светог архангела Гаврила је храм Српске православне цркве који се налази на општини Савски венац у Београду. Саграђена је у периоду између 1937. и 1939. године у славу настрадалих српских војника за време Првог светског рата.

Ктитори су били брачни пар Радмила и Милан Вукићевић, солунац, носилац Албанске споменице и послератни народни посланик. Обоје су сахрањени у својој задужбини. Храм је освештао патријарх Гаврило. Пројекат храма у српско-византијском стилу је израдио архитекта и сликар Григорије Самојлов. Иконостас од ораховине у дуборезу су израдила браћа Милојевић, а иконе на иконостасу су сликали академски сликари. Првобитан фрескопис храма урадили су академски сликари Варун-Секрет (рус. Евганий Варун-Секрет) и Ретлингер, али су оне временом оштећене од влаге. Довршавање живописања је прекинуо Други светски рат. После рата рестаурацију су извршили академски сликари, брачни пар Даница и Милосав Младеновић. По жељи ктитора, под је израђен у мозаику, по угледу на манастир Светих Архангела код Призрена. Септембра 1946. године је извршен свечани пренос моштију Светог Пантелејмона у ову цркву.[1]

У непосредној близини цркве налазе се Стадион Партизана, изграђен педесетих[1] и Војна гимназија из седамдесетих година.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]