Црква Светог арханђела Гаврила са спомен чесмом у Буковику

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Црква Светог арханђела Гаврила са спомен чесмом у Буковику
Wiki Šumadija V Crkva Sv. arhangela Gavrila (Aranđelovac) 214.jpg
Опште информације
МестоБуковик
ОпштинаАранђеловац
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
СедиштеКрагујевац
АдресаКрагујевачког октобра 184 34000
Званични веб-сајт

Црква Светог арханђела Гаврила у Буковику, насељеном месту на територији општине Аранђеловац, припада епархији шумадијској Српске православне цркве. Црква заједно са спомен-чесмом представља непокретно културно добро као споменик културе, решењем Владе Републике Србије бр. 71/94 од 6. децембра 2005. године, Сл. Гл. РС бр. 108 од 06.12.2005. године.[1]

Црква посвећена Сетом арханђелу Гаврилу подигнута је 1832. године на темељима раније средњовековне цркве. Везује се за проту Атанасију Антонијевића, који је заклео учеснике Првог српског устанка и сматра се централном личношћу збора у Орашцу. После устанка црква је спаљена након чега су је мештани обновили.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Црква је једнобродна грађевина димензија 6x18m, са издвојеном полигоналном апсидом на источној страни и накнадно изграђеним звоником. Зидана је у камену, ојачана луцима и засведена. Кровна конструкција прекривена је лименим таблама. Једноставни ритам фасадне обраде нарушен је плитком рељефном орнаментиком испод кровног венца, изведеном у малтеру.

У цркви су постојала три дрвена иконостаса. Први је сликао Живко Павловић „молер пожаревачки”, који је половином 19. века радио на многим црквама у овом делу Србије. Затим је иконостас живописао иконописац Светислав Ђурић, који је по избору тема и распореду следио стари иконостас. Приликом последње реконструкције цркве, 2014. године постављен је иконостас од белог венчачког мермера.

На спољашњој страни северног зида цркве налази се спомен плоча која сведочи о историјском догађају везаном за проту Атанасија Буковичког.

Спомен чесма на улазу у порту је такође од великог историјског значаја за овај крај. Направљена је 1927. године за време краља Александра I Карађорђевића, од камених блокова, а у спомен устаницима и палим ратницима у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918. године.

Овде је сахрањен књижевник Данко Поповић.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Св. Арханђела Гаврила”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 06. 01. 2019. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Боривоје Радић, Предраг Пајкић, Знаменитости Шумадије, Завод за заштиту споменика културе и Јефимија, Крагујевац 2007., 220-224

Спољашње везе[уреди | уреди извор]