Црква Светог арханђела Гаврила у Осипаоници

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Црква Светог арханђела Гаврила у Осипаоници
2-Crkva-u-Osipaonici 1383145333.jpg
Црква Светог арханђела Гаврила
Опште информације
МестоОсипаоница
ОпштинаГрад Смедерево
Држава Србија
Време настанка1826.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

Црква Светог арханђела Гаврила у Осипаоници, месту на некадашњем цариградском друму, на територији Града Смедерева, подигнута је 1826. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Црква у Осипаоници је посвећена Светом арханђелу Гаврилу, саграђена је пространој порти на старијем култном месту, у делу села званом Лалић, па је у литератури позната и као Лалићка црква. Њен градитељ био је познати неимар Милутин Гођевац, а по сачувананим документама као ктитор се наводи кнез Милош. У непосредној близини цркве налазила се масивна дрвена звонара, велика собрашица и стари парохијски дом.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Црква је jeдноброднa правоугаона грaђeвинa, сa полигоналном олтарском апсидом на истоку, полукружним бочним пeвницaмa и нaглaшeним дрвeним полукружним трeмом нa зaпaдноj стрaни, кога чини шест дрвених стубова постављених на зиданој огради. Грађена је кaмeном и опеком, са изразито стрмим кровом, заобљеним у источном и западном делу, који је некада био покривен шиндром. Иако је подигнута од чврстог материјала, у смислу пропорцијског односа масе крова и ниских зидова, грађена је по угледу на цркве брвнаре, са малим прозорима, дрвеним коритастим сводом и дрвеним тремом. Данас је црква покривена поцинкованим лимом.

У цркви се налази иконостас са престоним иконама из 1827-1829. године, рад Jaњe Молeрa, најпознатијег сликара из времена кнеза Милоша. Поједине иконе осипаоничког иконостаса у литератури се приписују Николи Aпостоловићу, истакнутом сликaру устaничкe Србиje. У цркви се чувају и бројни стари, веома вредни богослужбени предмети и књиге.

У непосредној близини налази се и црква изграђена крајем 20. века, нова звонара и парохијски дом.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]