Црква Светог великомученика Георгија у Бунушком Чифлуку

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Црква Светог Георгија.
Црква Светог великомученика Георгија
Основни подаци
Типправославна црква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија нишка
Оснивање1869.
ПосвећенСветом великомученику Георгију
Локација
МестоБунушки Чифлук код Лесковца
Држава Србија
Координате42° 53′ 03.27″ N 21° 52′ 30.56″ E / 42.8842417° СГШ; 21.8751556° ИГД / 42.8842417; 21.8751556
Црква Светог великомученика Георгија на мапи Србије
Црква Светог великомученика Георгија
Црква Светог великомученика Георгија
Црква Светог великомученика Георгија на мапи Србије

Црква Светог великомученика Георгија налази се у Бунушком Чифлуку, 6—7 километара јужно од Лесковца. Подигнута је 1869. године, а посвећена је Светом великомученику Георгију.

Архитектура и унутрашњост[уреди | уреди извор]

Црква има облик базилике дужине 21 метар, ширине 9,3 метара, а висока је 7 метара. Има олтарску апсиду, хор и доцније додат трем. Уместо живописа, основни брод храма био је окречен плавом бојом, а једна бела пантљика по своду била је исписана разним реченицама из Библије. Међутим, у олтарској апсиди се виде трагови ликова Исуса Христа Емануела, Свете Богородице и неколицине светаца, међу којима и архиепископ српски Свети Сава. Ниша проскомидије има насликано Христово распеће. Као и живопис у олтарској апсиди, слабо се распознаје и живопис у накнадно дограђеном трему. О њему се сазнаје из црквеног летописа. Наиме, по записима у том документу, а што се и сада може видети, свод има на себи слику Саваота коме на десној страни сија сунце, а на левој светли месец. Сем тога, у трему на јужној страни постоје фреске прегрешенија Адамовог и Евиног, Изгнанија и риданија, после чега су дошле представе како Адам обрађује земљу, а Ева преде. Од слика са темама из Старог завета су ту још и Жртва Каинова, Второје и страшноје пришествије Господа Бога и Спаса нашего Исуса Христа. Ту је и човек на страшном суду, а изнад њега теразије које на десном тасу имају његова добра дела, а на левом зла; затим на једној страни низ светаца и апостола, а на другој анђео са трубом и апостолима.

Бунушка црква има и иконостас чије су слике рађене на платну па прилепљене на даске. Иако почађале, оне су добро очуване. Патрон храма, Свети великомученик Георгије, представљен је споља у ниши изнад врата, али му је слика сасвим избледела.

Звоник цркве подигнут је 20 година касније и спојен је са тремом, док је звоно ливено у Темишвару и као поклон општине бунушне и двојице тутора набављено 1879. године.

Црквена околина[уреди | уреди извор]

У једној црквеној згради, 1872. године отворена је школа манастирског типа. Та зграда и данас постоји, а обновљена је уочи прославе стогодишњице исте школе.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Трајковић, Драгољуб (1977). Хранислав Ракић, ур. Из прошлости Лесковца и околине. Лесковац: Народни музеј. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]