Црква Светог цара Лазара у Белотићу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог цара Лазара
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија шабачка
Оснивање1988.
ПосвећенЦар Лазар
Архитектура
Архитектапроф. др Предраг Ристић
Стилморавски стил
Локација
МестоБелотић, Општина Владимирци
Држава Србија

Црква Светог цара Лазара - Посавотамнавска Лазарица се налази у Белотићу, насељеном месту на територији општине Владимирци, припада Епархији шабачкој Српске православне цркве. Градња црква је започета 1988. године и посвећена је свим косовским новомученицима, а првествено светом цару Лазару – Видовдану. Радови на изградњи, највише због неприлика у земљи, су завршени 2012. године и када је освећена од стране епископа шабачког Лаврентија и епископа ваљевског Милутина.

Градња цркве[уреди | уреди извор]

За изградњу храма је поред народа парохије заслужно и братство манастира Каона па се ова црква назива и ћерком-црквом Каонског манастира. Ентузијазам код парохијана при градњи се огледа у чињеници да је за подизање храма од темеља до крова било потребно само 30 радних дана. Радове су водили Јеромонаси Милутин Кнежевић, данашњи епископ ваљевски и Арсеније Цветковић по пројекту архитекте професора др Предрага Ристића. Освећење темеља је извршио епископ шабачко-ваљевски Јован Велимировић.

Архитектонско решење је пронађено у моравском стилу са примесама византијских решења на куполама и несвакидашње је за ово поднебље. Недалеко од места за храм у далекој прошлости налазио се „молитвени грм”, посебно место где се народ окупљао и молио и који је вршио улогу цркве скоро два века. Парохију чине села Белотић, Пејиновић, Матијевац, Козарица и део Крнула.

Данас је простор који окружује храм уређен у етно стилу и заједно са храмом чини једну целину.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]