Црква Св. арханђела Гаврила у Горњем Рибнику

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Св. арханђела Гаврила у Горњем Рибнику
Опште информације
МестоГорњи Рибник
ОпштинаТрстеник
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1984.
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево

Црква Св. арханђела Гаврила у Горњем Рибнику налази се у главној улици у Горњем Рибнику, општине Трстеник. Уписана је у листу заштићених споменика културе Републике Србије.

О селу и цркви[уреди | уреди извор]

Село Рибник је према предањима назив добило по богатим рибњацима који су испуњавали големо поље крај Мораве. Немањићи, Хребељановићи, Обреновићи и Карађорђевићи су се прехрањивали из поменутих рибњака.

Рибник је потом у Милошево време био значајан центар и његова добробит и суштинска намена била је свињогојство. На молитву и богослужење мештани овог села ишли у манастир Велуће, међутим је 1824. Рибничанима саграђена црква посвећена Светом Архангелу Гаврилу. Та црква се збраја међ пет Милошевих покајница. Представља најстарију је очувану цркву у општини Трстеник, а о њеном значају сведочи чињеница да је 1984. године проглашена за културно добро-споменик културе и стављена под заштиту Закона о културним добрима.

На прославу 180 година постојања храма 2004. године, дограђена је и освештана припрата. Тим чином је заштићен иконостас од негативног утицаја дима који потиче од паљења свећа, нађено је ефикасно решење. Свети архангел Гаврило је црквена слава која се облежава 26. јула.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Administrator. „Црква у Горњем Рибнику”. Општина ТРСТЕНИК. Приступљено 2022-02-18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]