Црква Успења Пресвете Богородице у Ваганешу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Успења Пресвете Богородице
Црква Успења Пресвете Богородице
Опште информације
МестоВаганеш
ОпштинаОпштина Косовска Каменица
Држава Србија
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЦентар за очување културне баштине на Косову и Метохији Лепосавић

Црква Успења Пресвете Богородице у селу Ваганешу,15 километара источно од Новог Брда, потиче из средњег века и задужбина је властелина Дабижива. Он ју је, са браћом и родитељима подигао 1354/1355. године, о чему сведочи чак три натписа на цркви, два уклесана и један насликан. Поправке живописа су урађене у XVI веку, али је црква разрушена средином XIX века. Радови на конзервацији архитектуре су урађени 1963. године и њима је цркви делимично враћен првобитан изглед.

Богородичина црква се данас налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја,[1] али њено тренутно стање, услед ситуације у јужној српској покрајини, није познато.

Архитектура и живопис[уреди | уреди извор]

Ктиторски натпис властелина Дабижива.

Црква има једнобродну основу, са нишама које служе као ђаконикон и проскомидија. На њеном источном крају је олтарска апсида полукружне основе, док је на супротном крају нартекс, изнад кога се уздизала висока кула или звоник.

Живопис у унутрашњости цркве је веома оштећен, пошто је она дуго времена била порушена. Композиције Службе архијереја, затим сцене из циклуса Христових мука, као и неколико фигура у стојећем положају, само су у малим деловима очуване у наосу. На јужном зиду нартекса, препознају се стојеће фигуре у првој зони, потом попрсја светаца, насликана у медаљонима изнад њих, призор светог Ђорђа како спасава цареву ћерку у горњој зони, као и, највероватније, ктиторска композиција, док су у највишој зони призори из живота Богородице.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Црква Ваведења Богородичиног — Споменици културе у Србији”. САНУ (на језику: српски). 
    (из књиге Пејић, Светлана; Милић, Милета, ур. (1998). „Ваганеш, Богородичина црква”. Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (на језику: српски). Београд: Републички завод за заштиту споменика културе. стр. 459. ISBN 8680879126. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]