Црква архистратига Гаврила у Стапарима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква архистратига Гаврила
Stapari, crkva 006.jpg
Опште информације
МестоСтапари
ОпштинаУжице
Држава Србија
Време настанка1821.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Црква архистратига Гаврила у Стапарима, саграђена је 1821. године, припада Епархији жичкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Путешествије по Сербији[уреди]

По књизи Путешествије по Сербији Јоакима Вујића, који је село посетио 1826. године, црква посвећена Светом Гаврилу у Стапарима подигнута је 1820. године заслугом кнеза Јована Мићића и кнеза Средоја Арсенијевића. Посебно је наведено да је на месту нове цркве била „стара црква” коју су Турци спалили и до темеља разрушили, вероватно у време „Кочине крајине”.[1]

Прошлост цркве[уреди]

У време прве владавине кнеза Милоша Обреновића ова црква је једна од ретких богомоља у овом крају ужичке нахије. Када је она обновљена још нису биле саграђене цркве у Ужицу, Чајетини, Биосци, Кремнима, Мокрој Гори, Доброселици, Јабланици. Стапарска парохија кроз читав 19. век била је једна од највећих по броју домова у ужичком крају. У првим годинама свог постојања ова црква опслуживала је поред Стапара, Волујац, Буар, Биоску, Кремна, Мокру Гору, Дријетањ, Трипкову и Солотушу.

Архитектура[уреди]

Црква је је једнобродна грађевина која на истоку завршава широком полукружном олтарском апсидом, а на западу, припратом у облику отвореног трема. Зидана је ломљеним каменом и блоковима сиге, што представља праву реткост за то време. Горње зоне зидова изводе површине испуњене фрескама, које су по свој прилици осликали у периоду од 1851. до 1862. године Милија Максимовић и Димитрије Посниковић сликар из Сремских Карловаца.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Црква архистратига Гаврила у Стапарима”. Стапари. Архивирано из оригинала на датум 4. 11. 2016. Приступљено 12. 2. 2017. 

Спољашње везе[уреди]