Црква брвнара Светих апостола Петра и Павла у Лозовику

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква брвнара Светих апостола Петра и Павла у Лозовику
Црква брвнара Св.апостола Петра и Павла у Лозовику.JPG
Црква брвнара Светих апостола Петра и Павла
Опште информације
МестоЛозовик
ОпштинаВелика Плана
Држава Србија
Време настанка1806./1831.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

Црква брвнара Светих апостола Петра и Павла у Лозовику, у општини Велика Плана, започета је са изградњом 1806. године а завршена 1831. године. Представља непокретно културно добро под заштитом Републике Србије као споменик културе.[1]

Историјат[уреди]

Црква брвнара у Лозовику подигнута је на иницијативу и заједничко залагање мештана Лозовика и Сараораца. Значајни удео у иницијативи и изградњи цркве је дао лозовичанин Хаџи Илија Распоповић, који је после хаџилука по Светој земљи, поклонио део своје имовине од 4,5 хектара да се се на њој изгради црква брвнара. Данашњу пространу порту црква брвнара заједно дели са касније изграђеном црквом (1890-1894), која је исто посвећена Светим апостолима Петру и Павлу. Обе цркве се као независна непокретна културна добра воде као споменици културе.

У порти цркве некада је постојала школа и дрвена звонара са звонима која је лозовичкој цркви поклонио Кнез Милош. Након изградње нове цркве у Лозовику 1895. године звона су пренета из звонаре у звоник нове цркве, али су у Првом светском рату однета у Аустроугарску и претопљена. Стара школа радила је до 1874. године, али од ње данас нема ни трага.

Изглед цркве брвнаре[уреди]

Lozovik, crkva svetog Petra i Pavla 12.JPG

Црква је грађена од храстових талпи на темељима од ломљеног камена и покривена ситном шиндром која личи на клис (првобитни покривач је била шиндра димензија сличних као на цркви Манастира Покајнице). У основи је 14,6х6,6 м тако да припада црквама брвнарама средње величине код нас. Подељена је на 4 дела: трем са стубовима, припрату која је преградом одвојена од наоса и полигонални олтарски простор са каменим олтаром. Има двоја врата, западна и северна, украшена профилисаним дашчицама и три мала прозора са гвозденим решеткама. Унутрашњост је засведена коритастим сводом од буковог шашовца.

Обнова[уреди]

Већи радови на цркви брвнари извођени су 1931. године поводом прославе стогодишњице храма, затим седамдесетих година 20. века под руководством Завода за заштиту споменика културе Крагујевац и 2003-2004. године под руководством Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]