Црква брвнара Светог Јеремије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква брвнара Светог Јеремије
Crkva brvnara Sv. Jeremije.jpg
Црква брвнара Светог Јеремије
Опште информације
МестоГораждевац
ОпштинаПећ
Време настанка17. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Црква брвнара Светог Јеремије се налази у Гораждевцу, у општини Пећ на Косову и Метохији. Подигнута је почетком 17. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.Црква брвнара Светог Јеремије најстарија је црква ове врсте у нас. По предању, подигли су је Србљаци, најстарије племе у овом крају. Будући да се тим именом називало становништво горњег тога Лима, протерано са својих огњишта и насељено у Метохију 1737/1738. године, настанак ове цркве ваљало би датовати најраније крајем четврте или почетком пете деценије 18. века.

Изглед[уреди]

Црква је скромних димензија, плитко укопана и крајње једноставно грађена. Правоугаоне је основе, са двостраном апсидом добијеном пресецањем двеју закошених страна. Кров је низак, прекривен тешким каменим плочама. Унутрашњи простор подељен је на припрату, главну цркву и олтарски део. Преграде су учертене у зидове, на начин којим је и цела црква грађена. Под је од неправилних камених плоча, а таваница је равна, дашчана. Скрећу пажњу два мала отвора изрезана у талпама у облику равнокраког крста и двојне шестолисне розете. Покретни материјал помињан у литератури данас се не налази у цркви. По времену настанка она представља најстарију, а по месту једину цркву брвнару ван њиховог данашњег матичног простора.

Темељни санациони и конзерваторско-рестаураторски радови обављени су 1968. године.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.