Црква брвнара са гробљем у Цветкама

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Црква брвнара са гробљем у Цветкама
Wiki Šumadija XVI Crkva brvnara (Cvetke) 1051 09.jpg
Црква брвнара са гробљем у Цветкама
Опште информације
МестоЦветке
ОпштинаКраљево
Време настанка1824.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Црква брвнара са гробљем у Цветкама, насељу на територији града Краљева, подигнута је 1824. године и има статус споменика културе од великог значаја.[1]

Садашња црква брвнара је посвећена Светој Богородици и подигнута је на месту старије цркве брвнаре, која је страдала у време борби за ослобођење од Турака. Та ранија црква је настала у првој половини 18. века и била је посвећена архистратигу Михаилу. Нов Богородичин храм је подигнут трудом свештенојереја Ивана Пејовића, док је радове извео осаћански неимар Митар Новаковић.

У заједничкој великој порти налази се и новији храм посвећен Светом апостолу Павлу, подигнут 1964. године.

Изглед[уреди | уреди извор]

Око 1880. године црква је доживела обнову која је у потпуности изменила њен спољни изглед. Уместо карактеристичног стрмог крова са шиндром, постављен је кров много блажег нагиба покривен ћерамидом и са изразито широком стрехом. Зидови су удвостручили своју висину и због тога морали бити ојачани вертикалним ступцима. Ентеријер је задржао првобитну поделу на олтарски простор, наос и припрату са хором. Дрворезбарена декорација сведена је на скромни украс западних врата и довратника. Иконостасна преграда из 1812. године броји четрдесетак добро сачуваних икона различитих приложника, које се највећим делом приписују Јанку Михаиловићу Молеру.[2]

Поред икона, ризница цркве у Цветкама чува вредне предмете мобилијара као и рукописни триод из 1561. године. Крај храма се налази гробље где посебну пажњу привлачи надгробни споменик Јове Курсуле, војводе из Првог српског устанка.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ЗЗСК Краљево/Регистар-Црква брвнара Цветке”. Архивирано из оригинала на датум 19. 08. 2014. Приступљено 16. 08. 2014. 
  2. ^ „Crkva brvnara u selu Cvetke – istorija, odlike i uloga u religijskom životu meštana”. Info Kraljevo. Приступљено 6. 11. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.