Црква брвнара са гробљем у Цветкама

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Црква брвнара.
Црква брвнара са гробљем у Цветкама
Wiki Šumadija XVI Crkva brvnara (Cvetke) 1051 09.jpg
Црква брвнара са гробљем у Цветкама
Опште информације
МестоЦветке
ОпштинаКраљево
Време настанка1824.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Црква брвнара са гробљем у Цветкама, насељу на територији града Краљева, подигнута је 1824. године и има статус споменика културе од великог значаја.[1]

Садашња црква брвнара је посвећена Светој Богородици и подигнута је на месту старије цркве брвнаре, која је страдала у време борби за ослобођење од Турака. Та ранија црква је настала у првој половини 18. века и била је посвећена архистратигу Михаилу. Нов Богородичин храм је подигнут трудом свештенојереја Ивана Пејовића, док је радове извео осаћански неимар Митар Новаковић.

У заједничкој великој порти налази се и новији храм посвећен Светом апостолу Павлу, подигнут 1964. године.

Изглед[уреди | уреди извор]

Око 1880. године црква је доживела обнову која је у потпуности изменила њен спољни изглед. Уместо карактеристичног стрмог крова са шиндром, постављен је кров много блажег нагиба покривен ћерамидом и са изразито широком стрехом. Зидови су удвостручили своју висину и због тога морали бити ојачани вертикалним ступцима. Ентеријер је задржао првобитну поделу на олтарски простор, наос и припрату са хором. Дрворезбарена декорација сведена је на скромни украс западних врата и довратника. Иконостасна преграда из 1812. године броји четрдесетак добро сачуваних икона различитих приложника, које се највећим делом приписују Јанку Михаиловићу Молеру.[2]

Поред икона, ризница цркве у Цветкама чува вредне предмете мобилијара као и рукописни триод из 1561. године. Крај храма се налази гробље где посебну пажњу привлачи надгробни споменик Јове Курсуле, војводе из Првог српског устанка.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ЗЗСК Краљево/Регистар-Црква брвнара Цветке”. Архивирано из оригинала на датум 19. 08. 2014. Приступљено 16. 08. 2014. 
  2. ^ „Crkva brvnara u selu Cvetke – istorija, odlike i uloga u religijskom životu meštana”. Info Kraljevo. Приступљено 6. 11. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.