Црква брвнара у Љутовници

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Црква брвнара.
Црква брвнара у Љутовници
Wooden church in Ljutovnica, Serbia 04a.jpg
Црква брвнара у Љутовници
Опште информације
МестоЉутовница
ОпштинаГорњи Милановац
Држава Србија
Време настанка1809.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
www.zavodkraljevo.rs

Црква брвнара у Љутовници, месту у општини Горњи Милановац, подигнута је 1809. године. представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

Црква брвнара у Љутовници, у подножју Планине Рудник, првобитно је била посвећена арханђелу Михаилу, док данас слави Пренос моштију светог Николе.

Под стрмим кровним покривачем у виду клиса се налази полукружни олтарски простор решен везом брвана „на зуб“ и главни део цркве, сада јединствен, а раније подељен на наос и припрату. Западни део крова належе на два дрвена ступца, формирајући омању надстрешницу над главним улазом у храм, који је, као и јужни портал, украшених довратника и надвратника плитко резаном и некада бојеном биљном и геометријском орнаментиком. Прозорски отвори су размештени у источном делу цркве – два уз иконостас и три, мања у олтарском простору.

Оригинални иконостас храма настао је 1810. године и поједини његови делови данас се чувају у цркви (царске двери, престоне иконе Исуса Христа и арханђела Михаила као и Распеће), заједно са збирком икона из 19. века. Судећи по натпису са царских двери, сликао их је познати иконописац Никола Апостоловић, родом из Земуна, који је – и поред скромног талента – употребом барокно-рокајних елемената унео извесне новине у српско сликарство устаничког периода.

Заштитни радови на цркви извођени су у више махова током 20. века.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ТО Горњи Милановац/Црква брвнара у Љутовници”. Архивирано из оригинала на датум 22. 09. 2015. Приступљено 13. 04. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]