Црна врана

С Википедије, слободне енциклопедије

Црна врана
Временски распон: касни плеистоцен — данас
Црна врана на плажи у Енглеској
Црна врана снимљена у Девону у Енглеској
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Passeriformes
Породица: Corvidae
Род: Corvus
Врста:
C. corone
Биномно име
Corvus corone
Подврсте
ареал црне вране
  целе године
  лети
  зими
Corvus corone corone

Црна врана (лат. Corvus corone) врста је интелигентних и бучних птица из реда певачица, породице врана. Некада је сматрано да су црна и сива врана подврсте једне исте врсте. Црна врана насељава западне делове Европе и исток Азије, док сива врана попуњава простор између, укључујући и Србију.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црна врана има комплетно црно перје, са зеленим одсјајем. Кљун и ноге су јој такође црни. Од гаврана се разликује по томе што је мања (48-52 цм дугачка). Могу се појавити хибридни облици између црне и сиве вране, који су способни за размножавање,[2] а перје им може имати боје оба родитеља.

Кљун је дебео, спреда савијен према доле. Пера репа су равна, а ноге исто црне.

Начин живота[уреди | уреди извор]

Осим у време гнеждења, вране живе у мањим јатима која се затим, нарочито у сумрак, окупљају у велика јата ако имају заједничка стабла на којима спавају.

У време парења - почевши отприлике од марта - окупљају у парове који се одвајају од јата и задржавају се углавном у подручју гнеждења, док се истовремено обликују јата птица које се не паре, а чине их, прије свега, младе птице. Познате су по свом гласном јављању звуком који звучи као промукло „креее“. Често настањују шуме и пољопривредно земљиште. Неке јединке живе у градским парковима, али и вртовима и двориштима. Типични су хемерофили.

Живе до 13 година и моногамне су, пар у правилу остаје зајено до краја живота. Женка полаже 4-6 јаја, на којима родитељи леже 18 до 20 дана. Младунци су чучавци, а могу а летети након 4 до 5 седмица.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Птице из породице врана нису специјализоване и то им омогућава разноврсну исхрану, прави су сваштоједи. Многе од њих једу готово све врсте хране које се могу дочепати, а то укључује и стрвину, јаја других врста као и младе птице. Поред тога, једу семе и воће.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2017). Corvus corone (amended version of 2016 assessment)”. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020.1. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 25. 4. 2020. 
  2. ^ Parkin, David T. (2003): Birding and DNA: species for the new millennium. Bird Study 50(3): 223–242. HTML верзија, Приступљено 30. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]