Црна књига комунизма

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црна књига комунизма
АуторСтефан Куртис Nicolas Werth, Жан Луј Пане, Андреј Паковски, Жан Луј Маржоли и др.
Земља Француска
ЈезикФранцуски језик
Садржај
ЖанрИсторија
ТемаЗлочини, терор репресија
Издавање
ИздавачÉditions Robert Laffont, Harvard University Press
Превод
ПреводилацЦрна књига комунизма
Датум
издавања

6. новембар 1997.
Класификација
ISBN?978-0-674-07608-2

Црна књига комунизма: Злочини, терор, репресија (франц. Le Livre noir du communisme: Crimes, terreur, répression) је књига међународне групе историчара на челу са Стефаном Куртисом у којој се детаљно приказује терор, репресија и масовна убиства (укључујући геноцид), које су починили комунистички режими у 20. веку.

Књига је оригинално објављена у Француској, да би потом била обљављена широм Европе и света. Главна теза аутора је да је комунизам по својој природи тоталитарна идеологија, а да је у својој пракси значајно надмашио фашизам и нацизам по размерама злочина и броју жртава. Књига је изазвала велику пажњу и различите реакције, од одушевљења и прихватања као коначни суд о комунизму, до жестоког оспоравања и тврдњи да представља ништа друго до антикомунистички памфлет. Често се наводи како је Резолуција Савета Европе 1481/2006 била темељена управо на наводима Црне књиге комунизма.

Број жртава комунизма, према Црној књизи комунизма[уреди]

Црна књига наводи следеће процене о броју људи убијених од стране комунистичких режима у наведеним земљама (Африка и источна Европа су наведене збирно):

Спољашње везе[уреди]