Црна књига комунизма

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црна књига комунизма
Аутор Стефан Куртис Nicolas Werth, Жан Луј Пане, Андреј Паковски, Жан Луј Маржоли и др.
Земља  Француска
Језик Француски језик
Садржај
Жанр Историја
Тема Злочини, терор репресија
Издавање
Издавач Éditions Robert Laffont, Harvard University Press
Превод
Преводилац Црна књига комунизма
Датум
издавања

6. новембар 1997.
Класификација
ISBN? 978-0-674-07608-2

Црна књига комунизма: Злочини, терор репресија (франц. Le Livre noir du communisme: Crimes, terreur, répression је књига међународне групе историчара на челу са Стефаном Куртисом у којој се детаљно приказује терор, репресија и масовна убиства (укључујући геноцид), које су починили комунистички режими у 20. веку.

Књига је оригинално објављена у Француској, да би потом била обљављена широм Европе и света. Главна теза аутора је да је комунизам по својој природи тоталитарна идеологија, а да је у својој пракси значајно надмашио фашизам и нацизам по размерама злочина и броју жртава. Књига је изазвала велику пажњу и различите реакције, од одушевљења и прихватања као коначни суд о комунизму, до жестоког оспоравања и тврдњи да представља ништа друго до антикомунистички памфлет. Често се наводи како је Резолуција Савета Европе 1481/2006 била темељена управо на наводима Црне књиге комунизма.

Број жртава комунизма, према Црној књизи комунизма[уреди]

Црна књига наводи следеће процене о броју људи убијених од стране комунистичких режима у наведеним земљама (Африка и источна Европа су наведене збирно):

Спољашње везе[уреди]