Црни мачак (приповетка)

С Википедије, слободне енциклопедије
Црни мачак
Илустрација из 1909.
Настанак и садржај
Ориг. насловThe Black Cat
АуторЕдгар Алан По
ЗемљаСАД
Језикенглески
Жанр / врста делахорор
Издавање
Датум19. август 1843.

„Црни мачак” (енгл. The Black Cat) је приповетка америчког писца Едгара Алана Поа, први пут објављена 19. августа 1843. у часопису The Saturday Evening Post. Прича се усредсређује на две ствари, црног мачка и пропадање човека. Човек је онај који је уживао у породичном животу са супругом и бројним кућним љубимцима, али се онда радикално променио на горе.

Прича је студија психологије кривице, која се често упарује у анализи са Поовим „Издајничким срцем”.[1] У оба случаја, убица пажљиво прикрива свој злочин и верује да је непобедив, али се на крају сломи и открива, подстакнут мучним подсећањем на своју кривицу. „Црни мачак”, који такође садржи питања здравог разума насупрот лудости, Поово је најснажније упозорење против опасности од алкохолизма.

Радња[уреди | уреди извор]

Прича је представљена као наратив у првом лицу, са неименованим непоузданим приповедачем који чека погубљење. Он описује своју наклоност према животињама и бројним кућним љубимцима које су он и његова супруга узели, укључујући великог црног мачка по имену Плутон. Приповедач и Плутон постају посебно наклоњени једно другом, али после неколико година приповедач постаје алкохоличар и почиње да малтретира своје љубимце. После ноћи обилног опијања, верује да га Плутон избегава и зграби га, само да би га љубимац угризао за руку. Бесан, он ископава мачку једно око.

Од тог тренутка, Плутон стално бежи у страху када му се приповедач приближи; приповедач у почетку осећа кајање због своје окрутности, али убрзо постаје све више иритиран због понашања мачка. У изненадном налету беса, Плутону веже омчу око врата и обеси га о дрво, где он умире. Приповедачеву кућу мистериозно захвати пламен те ноћи; он, његова супруга и њихов слуга беже неповређени, али губе сву своју имовину. Кућа се урушава, осим једног зида на коме се оцртава контура огромне мачке са омчом око врата. Приповедач је у почетку узнемирен овим феноменом, али убрзо конструише уверљиво објашњење, сматрајући да је неко можда скинуо мачји леш са дрвета и бацио га у спаваћу собу да би га пробудио током пожара, где је мачак ударио у комад свежег малтера.

Осећајући се кривим за своје поступке, приповедач потом проналази другог црног мачка у кафани и усваја га. Овај мачак је отприлике исте величине као Плутон и такође му недостаје једно око, али има велику белу крзнену површину на грудима коју Плутон није имао. Временом, приповедач почиње да се плаши и презире мачка, који га подсећа на његову окрутност према Плутону, и на његов ужас чини се да бело крзно полако поприма облик вешала. Покушава да убије мачка секиром, али га супруга зауставља; бесан због њеног мешања, он је убија и сакрива њено тело у зиду подрума. По завршетку посла открива да је мачак нестао и да сада може спокојно да спава ноћу.

Четири дана касније, полиција претражује кућу, али не може да пронађе трагове нестале приповедачеве супруге. Он их прати у подрум, хвалећи се чврстином његових зидова и ударајући у онај који је саградио да сакрије леш своје супруге. Иза њега се чује неземаљски урлик који потпуно разбија ментално стање приповедача. Полиција руши зид и проналази леш супруге, са живим мачком који јој седи на глави, све време зазидан са њом.

Историја објављивања[уреди | уреди извор]

Прво појављивање приповетке, 19. август 1843.

„Црни мачак” је први пут објављен у издању часописа The Saturday Evening Post 19. августа 1843. године. У то време, публикација је користила привремени наслов United States Saturday Post.[2] Прича је поново штампана у новинама The Baltimore Sun и The Pensacola Gazette.[3] Читаоци су позитивно реаговали на причу, изнедривши пародије попут „Духа сивог пуноглавца” Томаса Дана Инглиша.[4]

Анализа[уреди | уреди извор]

Попут приповедача у Поовом „Издајничком срцу”, протагониста „Црног мачка” је сумњивог разума. На почетку приче, приповедач каже да би био „заиста луд” ако би очекивао да читалац поверује у причу, имплицирајући да је већ оптужен за лудило.[5]

Мера у којој приповедач тврди да је волео своје животиње сугерише менталну нестабилност у облику „превише добрих ствари”. Његова пристрасност према животињама замењује „тричаво пријатељство и верност пуког човека”. Пошто приповедачева супруга дели његову љубав према животињама, он вероватно о њој размишља као о другом кућном љубимцу, с обзиром да не верује људима и не воли их. Поред тога, његов неуспех да разуме своју претерану љубав према животињама наговештава његову неспособност да објасни мотиве за своје поступке.[6]

Као једна од најмрачнијих Поових прича, „Црни мачак” укључује његову најјачу осуду алкохола. Перверзне поступке приповедача изазива његов алкохолизам, „болест” која такође уништава његову личност.[7] Употреба црне мачке изазива различита сујеверја, укључујући идеју коју је изразила приповедачева супруга да су све прерушене вештице. По је имао црну мачку. У свом делу „Инстинкт против разума – црна мачка” он је изјавио: „Писац овог чланка је власник једне од најистакнутијих црних мачака на свету – и то много говори; јер ће се памтити да су све црне мачке заправо вештице”.[8] У шкотској и ирској митологији, Кат Ши је описан као црна мачка са белом мрљом на грудима, попут мачке коју приповедач налази у кафани. Насловни мачак је названа Плутон по римском богу подземног света.

Иако је Плутон неутралан лик на почетку приче, он постаје антагониста у очима приповедача када он постане алкохоличар. Алкохол гура приповедача у нападе неумерености и насиља, до тачке у којој га све љути – посебно Плутон, који је увек уз њега, постаје злонамерна вештица која га прогања чак и док избегава његово присуство. Када приповедач ископа Плутоново око из дупље, то се може посматрати као симбол самонанетог делимичног слепила за његову сопствену визију моралне доброте.[6]

Пожар који уништава приповедачеву кућу симболизује његову „готово потпуну моралну дезинтеграцију”.[6] Једини остатак је контура Плутона на зиду, која представља његов неопростиви и неискупиви грех.[6]

Са становишта реторике, ефективна шема изостављања коју По користи је диазеугма, или употреба више глагола за један субјекат; изостављајући заменице. Диазеугма наглашава акције и чини наратив брзим и кратким.[9]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Meyers, Jeffrey (1992). Edgar Allan Poe: his life and legacy. New York City: Charles Scribner's Sons. стр. 137. ISBN 978-0-8154-1038-6. OCLC 44413785. 
  2. ^ Quinn, Arthur Hobson (1998). Edgar Allan Poe: a critical biography. Baltimore: Johns Hopkins University Press. стр. 394. ISBN 978-0-8018-5730-0. OCLC 37300554. 
  3. ^ „Edgar Allan Poe – "The Black Cat". The Edgar Allan Poe Society of Baltimore”. Eapoe.org. Приступљено 2020-11-23. 
  4. ^ Sova, Dawn B. (2001). Edgar Allan Poe, A to Z: the essential reference to his life and workНеопходна слободна регистрација. New York City: Facts on File. стр. 28. ISBN 978-0-8160-4161-9. OCLC 44885229. 
  5. ^ Cleman, John (2002). „Irresistible Impulses: Edgar Allan Poe and the Insanity Defense”. Ур.: Harold Bloom. Edgar Allan Poe. New York City: Chelsea House Publishers. стр. 73. ISBN 978-0-7910-6173-2. OCLC 48176842. 
  6. ^ а б в г Gargano, James W. (1960). „"The Black Cat": Perverseness Reconsidered”. Texas Studies in Literature and Language. 2 (2): 172—178. .
  7. ^ Cecil, L. Moffitt (децембар 1972). „Poe's Wine List”. Poe Studies. V (2): 42. 
  8. ^ Barger, Andrew (2008). Edgar Allan Poe Annotated and Illustrated Entire Stories and Poems. US: Bottletree Books LLC. стр. 58. ISBN 978-1-933747-10-1. 
  9. ^ Zimmerman, Brett. Edgar Allan Poe: Rhetoric and Style. Montreal: McGill-Queen's UP, 2005.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]