Црногорска капа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црногорска капа
Богато украшене капе са четири оцила краља Николе и краљице Милене
Црногорска капа са монограмом краља Николе

Црногорска капа је традиционална капа, дио црногорске народне ношње, коју носе црногорски Срби.

Милорад Медаковић у књизи Живот и обичаји Црногораца (1860.. стр. 174.) наводи податак да су хаљине истога кроја као у старија времена, а да су капе измењене. Раније су носили кожне капе, а тада мале, плитке, црно-црвене капице.

Капа је у облику равног цилиндра, горња површина је тамно црвене боје и зове се тепелак, а окружена је црним рубом који се зове деревија. Један део тепелака је окружен са пет златних нити, у чијем центру су се налазили везени иницијали власника капе или владара ("Д.I.", "Н.I."), крст и четири оцила који се углавном интерпретира као четири слова „С“, што је народно, али не и хералдичко објашњење, али постоје и друге верзије као она са звездом шестокраком и звездом петокраком која се носила за време комунизма. Облик капе је остао непромењен, али је вез по потреби мењан.

Капа се први пут јавља у доба Петра I. На првој капи вез је био око капе (на деравији) и носиле су је кулукџије (чланови Кулука). Перјаници су на капе стављали почетна слова своје нахије. Мимо златног веза, Црногорци су на капе стављали грбове ради ознаке друштвене припадности. Сенатори, капетани и перјаници су носили различите грбове и у случају њихове деградације морали су их скинути с капе. Црногорски официри су носили народну ношњу и грбове на капама све до увођења војничке униформе 1910. године.

Црногорска капа је слична личкој и херцеговачкој капи, као и капи која је традиционално ношена у Рисну. Коначни дизајн, онај који се користи данас, по легенди, направио је познати црногорски владар и писац Петар II Петровић Његош, који је изразио симболизам боја, нпр. црвена боја тепелака симболизује крв људи који су погинули 1389. на Косову, црни руб представља короту тј. жал за њима, а пет златних нити симболизује вјекове које су Срби провели под турском влашћу.

Кроз историју, црногорска капа је имала неколико различитих назива. Међу њима су и ваљана, бијела, кариклија, завратка. Данас се једноставно зове црногорска капа.

Види још[уреди]

Литература[уреди]