Црногорска партија (Србија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Црногорска партија — Crnogorska partija
ЦП — СР
ОснивачНенад Стевовић
ЗаступникМило Милојко
Коалиција Војвођански фронт
Слоган„’Ајде, чо’че, дигни главу да видимо има ли нас”
Основана18. фебруар 2008.
СедиштеДунавска 12 (први спрат), Нови Сад
 Србија
Млади огранакЦрногорска омладина Србије
Број чланова  (јануар 2014)1.500
ИдеологијаЦрногорски национализам,
Либерализам,
Атлантизам,
Проевропеизам,
Регионализам
Политичка позицијаЦентар
Бојецрвена, жута
ХимнаОј, свијетла мајска зоро
'
Народна скупштина Републике Србије
0 / 250
Скупштина АП Војводине
0 / 120
Локалне скупштине
39 / 6.612
Веб-сајт
www.crnogorskapartija.com

Црногорска партија (скраћено ЦП) основана је 18. фебруара 2008. године у Новом Саду. Настала је уједињењем странака либералне политичке оријентације. Црногорска партија је регистрована мањинска партија црногорске националне мањине, односно етничких Црногораца пореклом из Црне Горе и свих других грађана Србије. Ванпарламентара је мањинска партија чији се политички ставови заснивају на пуноправном чланство Србије у Европској унији и НАТО пакту као и црногорском национализму, либерализму, проевропеизму, регионализму и атлантизму. Залаже се за очување црногорске културне баштине и националних интереса у Србији.

Црногорска партија се залаже за пуноправно чланство Републике Србије у Европској унији и НАТО пакту. Црногорска партија остварује добре политичке односе са Либералном партијом Црне Горе, политичком партијом из државе Црне Горе.

Оснивач и садашњи председник у оставци Црногорске партије је Ненад Стевовић из Малог Иђоша који је оснивач и председник Удружења Црногораца Србије "Крсташ" (УЦС "Крсташ") из Ловћенца, које је основано 2003. године у Савезној Републици ЈугославијиСрбији и Црној Гори, који се бави неговањем културне баштине црногорског народа у Србији. Од 2008 године Црногорска партија активно учествује на парламентарним изборима 2008. године на изборној листи Црногорска партија — Ненад Стевовић и 2012. године на изборној листи Црногорска партија — Ненад Стевовић као и 2014. године на вандредним парлементарним изборима у Србији на изборној листи Црногорска партија — Јосип Броз. Носилац изборне листе био је унук доживотног председника Савеза комуниста Југославије и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, господин Јосип Јошка Броз председник Комунистичке партије.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]