Црногорци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црногорци
Sekula Drljević.jpg
FilipVujanovic.jpg
Dusko Markovic.png
Andrija Popovic.jpg
Ranko Krivokapić Senate of Poland.jpg
Milo Đukanović in 2010.jpg
Укупна популација
око 360.000 (процена)
Региони са значајном популацијом
 Црна Гора 278.865 (2011)[1]
 Србија 38.527 (2011)[2]
 Хрватска 4.517 (2011)[3]
 Канада 2.970 (2011)[4]
 Република Македонија 2.686 (2002)[5]
 Словенија 2.667 (2002)[6]
 Босна и Херцеговина 1.883 (2013)[7]
*  Република Српска 1.116 (2013)[8]
 Аустралија 1.171 (2006)[9]
 Албанија 366 (2011)[10]
Језици
српски (ијекавски изговор) и црногорски
Религија
доминира православље, мањим делом атеизам, ислам, католицизам
Сродне етничке групе
Срби / Црногорци (Срби), Јужни Словени

Црногорци су јужнословенски народ, који претежно живи у Црној Гори, где чини релативну националну већину од око 45%. Углавном су православне вере, а говоре српским и црногорским језиком,[11] који је по Уставу званичан језик Црне Горе од 2007. године.

Црногораца има укупно око 350.000, од тога у Црној Гори 278.865 по попису 2011, а у Србији 38.527 по попису 2011 (на попису из 2002. године, 69.049 грађана Србије се изјаснило као Црногорци). Према евиденцији Владе Србије из 2005. године, у Србији има око 264.000 црногорских држављана, који су већином национално опредељени као Срби.

Појам Црногорци у ширем регионалном смислу такође означава све становнике Црне Горе, без обзира на њихову националну и верску припадност.

Генетика и етногенеза Црногораца[уреди]

Генетско истраживање хаплогрупа грађана Србије и Црне Горе које је 2010. године финансирало Министарство наука Србије објављено је у једном од најугледнијих научних часописа за биологију и медицину - "American Journal of Physical Anthropology".[12]

Резултати истраживања потврђују да су данашњи становници Црне Горе већином словенског порекла, са примесама гена староседелаца Балкана.

Два доминантна маркера у узорцима из Црне Горе су И2а (П37.2) са 29,2 % и Е1б1б – М215 са 27 %. Ова два маркера носе људи који су у античким временима знани као Илири, а од средњег века као Власи. Хаплогрупу И2а носе људи из оних крајева у којима историјски извори доминантно препознају Влахе. Дакле, ову хаплогрупу носе Власи – Морлаци са подручја Далмације, динарског масива, Боке, Херцеговине, Босне, западне Црне Горе.

Што се тиче присутности хаплогрупе која би се могла везати за Словене, налазимо хаплогрупу Р1а. Ова хаплогрупа је присутна код Пољака, Лужичких Срба, Украјинаца, Руса у проценту који варира од 50 до чак 65 %. Према овом истраживању, ова словенска хаплогрупа Р1а је присутна код црногорских мушкараца у проценту од тек – 7,4 %.[13][14]

На простору данашње Црне Горе историјски називи ширих или ужих области су били: Дукља, Зета, Брда, Црна Гора, Херцеговина, Бока, Приморје... Због чињенице да је на простору Старе Црне Горе била независна територија, дуже од осталих подручја, која су била под Млечанима, Французима, Турцима и Аустријом, створен је црногорски племенски идентитет који се идентификовао са јунаштвом и слободарством. У време Петровића, у оптицају је више назива: Црногорци, Брђани, Приморци, Зећани, Херцеговци... Брђани су сви они становници који су живели североисточно уз Стару Црну Гору (Бјелопавлићи, Кучи, Братоножићи, Васојевићи, Ровци, Морачани и Пјешивци) и који су се касније територијално интегрисали у црногорску државу. Ширењем граница Црне Горе на територију Брда, нестаје полако и овај брђански идентитет и сви постају Црногорци. Зета, која је била под турском влашћу, такође није била део Старе Црне Горе, а становништво је називано Зећани. Митрофан Бан у мемоарима наводи да њега Црногорци сматрају за лабавог Приморца. У Котору и Боки становништво се није називало црногорскими меном већ су то били Срби Приморци. Ширењем политичких граница Црне Горе шири се и црногорство. Црногорство не негира српство као део свога идентитета. Тек од долакса комуниста на власт у Црној Гори почиње стварање несрпске црногорске нације. Данас су се Црногорци национално поларизовали: једни су остали црногорски Срби (као сви Петровићи и тадашњи Црногорци), а други су постали по националности Црногорци (несрпски).

Историја[уреди]

Данашње тумачење појма црногорске нације је различито код дела Црногораца. Један део Црногораца сматра да су припадници српског народа, док је други део прихватио историјски непотврђену идеју да су припадници некаквог посебног етноса одвојеног од српског народа.

Средњи вијек[уреди]

Прва држава[уреди]

Формирањем прве српске земље под влашћу Часлава Клонимировића, са центром у старом граду Расу, све ове области освајањем спадају у њену територију. Јачањем приморске Дукље и великашке породице Војислављевића, почетком 11. вијека преузимају власт од Властимировића, и убрзо након тога, 1077. године, кнез Михаило Војислављевић добија круну од Папе и проглашава Краљевину Дукљу, са центром у граду Бару. Ово потвруђује и безимени надбискуп из Бара у свом дјелу "Љетопис Попа Дукљанина", гдје каже: "На простору приморскоме око града Бара, Кнежевина Дукља, са словенским краљем Михаилом Војислављевићем добија вијенац од Папе, те постаје словенска Краљевина Дукља, а краљ Словена Михаило постаје њен Краљ."[тражи се извор]. Али Љетопис Попа Дукљанина је дело које историчари и даље проучавају, јер у неким дијеловима потврђује чињенице самог цара Константина Порфирогенита (о насељавању Словена и њиховим земљама), те о хумским, травунијским као Србима, а дукљанским Кнежевима и Краљевима као Дукљанима, али и два пута у делу спомиње "Црвену Хрватску", која се простире дуж српских приморских Кнежевина од Константина Порфирогенита, а затим дуж приморја Дукље са центром у Бару. У једном поглављу чак стоји[тражи се извор] и да је краљ Михаило као краљ Дукље Владар целе Црвене Хрватске[тражи се извор]. Због ове контрадикторности у самом делу, и још пар таквих ставки (Србија је земља у залеђу дуж свих река које спадају у дунавски слив, што би значило да је Србија, или Сурбија/Трансмонтана, како је он назвао, сеже до саме Љубљане на западу, докле сежу реке дунавског слива) а Дукља у залеђу Јадранског мора[тражи се извор].

Држава Немањића[уреди]

Слабљењем Војислављевића, дукљански великаш Завида Вукановић из Рибнице крај Подгорице, рођак Војислављевића по женској линији, добија четири сина. Његов најмлађи син Стефан Немања, касније ће постати Велики Жупан нове велике Србије, и утемељивач Српске православне цркве међу свим Србима. Он се сели у град Рас, где свргава (и убија) 1169. године свог најстаријег брата Тихомира, и проглашава себе за Великог Жупана Рашке. Након његовог проглашења, умире последњи Кнез/Краљ Дукље Михаило Војислављевић, и Стефан Немања Рашкој прикључује Дукљу, а убрзо и повраћа остале дијелове земље, из периода Кнеза Часлава Клонимировића и краља Михаила Војислављевића. Од владавине Стефана Немање, па све до пада српске средњовековне државе, Дукља, или тада већ Зета су је била у саставу уједињене велике Србије. Кроз период Немањића, Црнојевићи постају великашка породица, а касније, по линији жене краља Уроша Јелене Анжујске, Црнојевиће замењује великашка породица Балшићи, пореклом из Француске, који остају на престолу Зете, или тада већ Црне Горе до самог пада српске државе 1459. године.

Нови вијек[уреди]

Црногорци под Османлијама[уреди]

Доласком Турака, због неприступачности терена, а и због незаинтересованости Османлија за „црногорски крш и лом“, племена у Црној Гори су уживала више од аутономије, а мање од независности, али чак ни то није спријечило црногорска племена да дижу разне буне против турских освајања. Народ се подијелио у племена, и убрзо након тога су почели крвави обрачуни измјеђу братских племена. Најјачи узроци ове несреће је била та што је у тадашњој Црној Гори хране било јако мало, а и оно мало што је било су Турци отимали, те су сукоби били неизбјежни. Почетком 18. вијека и обнове Пећке патријаршије, Митрополити Црногорско-приморске Митрополије постају владари дражве. Од тад па до кнеза Данила Петровића, Црногорци су под теократском владавином лозе Петровићи. Због немогућности прилаза због терена Црне Горе, Владика Петар I Петровић Његош је зараћена племена проклињао и тако покушавао да спријечи даљи покољ братског народа. Након његове смрти 1830. године, Петар Цетињски је сахрањен у манастиру Српске православне цркве на Цетињу и проглашен за свеца.

Његов синовац Петар II Петровић Његош је владао од 1830. године па до 1851. године. Забележен је као један од највећих просветитеља српског народа уопште тог вријемена. Написао је једно од наславнијих дјела српске романтичарске епохе "Горски вијенац", а приписује му се и доношење коначног изгледа црногорске капе, која је оивичена црним оквиром и представља короту, тачније жал за ропством српског народа. Врх капе је црвене боје, која симболизује крв, гдје је урезано 5 златних нити, које означавају 5 вијекова ропства под Турцима.[тражи се извор] У оквиру тих златних нити се налази „Српски Крст“ са четири ћирилична слова (оцила) С.

Владао је као Владика, али је такође и јако стајао до тога да се Црна Гора мора модернизовати. Градио је школе, путеве, дизао Цркве, ширио пријестоницу Цетиње. Након његове смрти и сахране, синовац књаз Данило Петровић је промјенио државу у секуларну творевину. Од тада, Књажевина Црна Гора више није била теократска, већ секуларна монархија. Због овога је на турском двору настало мишљење како ова промјена може довјести до велике промјене у Црној Гори, те жељом за „независношћу“. Године 1852. је Омер-паша послао велику армаду на Црногорце. Мала црногорска војска под вођством брата kњаза Данила, Војводе Мирка, се са 30 преосталих бораца бранила у манастиру Српске православне цркве Острог пуних 9 дана. Ово се узима као највеће херојство српског народа на тим просторима, и због овог подвига, често се користи узријечица: „Црна Гора - Српска Спарта!".[тражи се извор] Годину дана касније, Омер-паша је опет покушао да освоји Црну Гору, али великим херојством Војводе Мирка, Црногорци су извојевали највећу побједу над Османлијама у новом вијеку. Након тога, Црна Гора добија суштинску аутономију, највиши степен до тада налик самосталности, а пар деценија касније и пуну независност. Књаз Данило умире већ 1860. године, а на престо долази Данилов синовац, син Војводе Мирка, Никола Петровић. Он је остао упамћен у Црногорцима као највећи владар, баш због тога што је био први нововековни Краљ Црне Горе, те што је од ране младости био снажни активиста у младој организацији "Уједињена омладина српска", те због својег књижевног рада и народне химне Црногораца "Онамо, 'намо!", која је касније била прозвана за „Српску Марсељезу“. Он је од велике важности за српски народ уопште, јер је водио велике борбе против турске империје на простору Црне Горе, Херцеговине и Босне, те га је народ често називао „Цар Јунака“. Већ одмах након доласка на власт, водио се рат за ослобођење српског народа из Херцеговине 1862. године, у који је Књажевина Црна Гора ушла, али послије ће се испоставити да је ушла изузетно неспремно, те је убрзо након тога склопљен мир. Након повратка из Русије, тадашњи цар Александар II га је просвијетлио, те је одмах након доласка почео на јаком раду за урбанизацију земље. Војску је скроз преуредио, изградио многе судове и школе, а Црна Гора је почела да личи на европску државицу. Године 1876. је са Кнежевином Србијом и Обреновићима покренуо рат, у историји познат као: "Рат за ослобођење српског народа".

Независна црногорска држава[уреди]

Заставе Књажевине Црне Горе
Застава Краљевине Црне Горе

Пар година прије тог рата, кнез Никола Петровић је са српским кнезом Михаилом Обреновићем склопио савез у Венецији, гдје је поред војног савеза, склопљен и уговор о династијском насиједству нове будуће уједињене заједничке државе. Писало је да је план да Србија сеже у своје историјске границе (О Управљању Царством) од ријеке Тимок до пијеке Уне. Црногорска федеративна јединица би била саставни дио нове заједничке државе, и у њој би Петровићи имали титулу кнежеве, док би Обреновићи носили краљевски вијенац. Црногорци су извојевали велике побједе, и завршетком рата на Берлинском конгресу 1878. Године је Кнежевини Црној Гори призната независност, и постала је међународно призната држава. Овај чин је подигао тад две српске државе на ранг независности, те је то значило као „ветар у леђа“ Србима]] да се скроз одупру турске окупације на свим српским земљама. После рата је кнез Никола написао сва његова чувена дела, а најпознатије дело је народна химна "Онамо, 'намо!", по многима најлепша српска песма о Косову. Године 1910. тада још кнез Никола уз дозволу великих сила и Краљевине Србије и краља Петра, проглашава још једну српску Краљевину на Балкану: Краљевину Црну Гору. Застава нове државе је постала пређашна народна застава (српска тробојка са грбом Петровића), док са старом заставом, подједнако бива кориштена у народу и популарна „крсташ-барјак“ застава Црногораца. Књажевина Црна Гора, уз наговор Русије, обајвљује рат Јапану. Наравно, учешће Црногораца у овом рату је било више симболично, као захвалност Црне Горе Русији на великодушној помоћи. У Балканским ратовима Краљевина Црна Гора је са Краљевином Србијом учествовала у ослободилачким биткама у Старој Србији (Косово, Метохија и Новопазарски санџак) и Македонији. Тако је остварена заједничка граница измјеђу две нововековне „српске“ државе, а остварен је сан краља Николе о ослобађању српске колевке. Почетком Првог светског рата, Црна Гора одмах након Србије објављује рат Аустроугарској, али је 1916. године морала да капитулира, након што је свим силама држала обруч око правца српског повлачења кроз Албанију. Сломљена црногорска војска је након проласка Србијанске владе и краља клонула, те се тако жртвовала за будућност српске државе. Краљ Никола, већ болестан и у годинама је морао да напусти домовину. Отишао је у Француску, гдје је и преминуо.

Савремено доба[уреди]

Нова југословенска држава[уреди]

Послије ослобођења српског и осталих југословенских народа, проглашава се Краљевина СХС, али се крши „Венецијански уговор“ измјеђу тада кнеза Николе и кнеза Михаила Обреновића, гдје је стојало да се при уједињењем са Краљевином Србијом Црној Гори остави кнежевска аутономија, са кнежевском династијом Петровић-Његош. Због овог чина, црногорска јавност се дијели на двије стране. Прва, већинска страна, познатији као "Бјелаши", заговарају безусловно уједињење са србијанском Краљевином и династијом Карађорђевићи, док "Зеленаши", у мањини заговарају условно уједињење, које би поштовало Венецијански уговор. Спорне су биле неколико ствари, прво, војска Краљевине Србије није напустила Црну Гору и поред аустро-угарске капитулације и повлачења а у исто време је црногорску војску присилно демобилисала и разоружала под изговором на нема средстава за њено одржавање, друго, Француска, и поред тога што је се обавезала није дозволила да се владар капитулиране Црне Горе врати у Црној Гори и да спроведе изборе за скупштину која би одлучила о даљој судбини Црне Горе и уместо тога је те активности око избора обавио орган који је формирала Краљевина Србија у којем двоје од четри члана нису били чак ни црногорски држављани него србијански а орган је у суштини био као орган србијанске администрације. У Подгорици се 26. октобра 1918. године на Подгоричкој скупштини, једногласним изгласавањем Бјелаша Црна Гора безусловно припаја Србији, те губи сваки вид пријератне аутономије. Због ове одлуке, малобројни Зеленаши бивају прогоњени, те и крваво угушени у наредним годинама заједничке државе. Године 1929. проглашењем Зетске бановине са сједиштем у Подгорици, простор некадашње Црне Горе са источном Херцеговином и Метохијом добија аутономију у виду бановине, а владар области постаје бан, кога краљ лично поставља. Краљ Александар Карађорђевић је године 1925. на Ловћену наредио изградњу капеле, те тамо свечаном церемонијом бивају пребачене мошти, како многи кажу, „најмудријег Србина“ Петра II Петровића Његоша. Почетком Другог свјетског рата, војска на подручју Зетске бановине чини велике успјехе против италијанске окупацијоне војске, протеравши италијанску војску све до Скадра у Албанију. Постоје приче да су југословенски официри након доласка вијести о капитулацији војске и заједничке државе, пуцали себи у главу, јер су сматрали да су били издани. Након разбијања заједничке југословенске државе, Црна Гора добија марионетску владу, под вођством Секуле Дрљевића, који ће касније бити протјеран из државе.

СР Црна Гора у СФРЈ[уреди]

Након завршетка Другог свјетског рата званичан став скупштине Црне Горе гласи: црногорска нација је најчистија етничка група међу Србима.[15] Југословенска држава је Црногорце признала као посебну нацију, различиту од Срба и других Словена, и дала им је сопствену статистичку шифру приликом пописа становништва из 1948. године, на коме се око 90% становника Црне Горе изјаснило као Црногорци.

За вријеме комунизма у новој СФРЈ, застава СР Црне Горе је била истовјетна са заставом СР Србије, гдје је то била српска тробојка са петокраком у средини, док је Грб био ловћенска кула код мора, са вијенцем окруженим, и обавијена српском тробојком. Увођењем стандарда за нову црногорску нацију, народ Црне Горе је био збуњен, али је објашњено како је црногорска нација „најчистија међу Србима“, те је цијелокупан народ Црне Горе (претежно Православни дио) записао себе као Црногорци, не замишљајући да ће то значити каснијим одвајањем од српског етноса и српске културе и писмености.

Југословенска криза[уреди]

Грб заједничке државе Србије и Црне Горе

Почетком југословенске кризе '90-их година 20. вијека, војска ЈНА покушава да спријечи распадање Југославије војним нападима. Дио војске из тадашње СР Црне Горе напада Херцеговину и Дубровник, те држи Дубровник под опсадом скоро пуних осам мјесеци. У овом периоду се у Црногорцима буди стари осјећај за националну припадност, те на референдуму скоро 100% испитаника који су изашли на референдум се изјашњава да жели да остане у новој држави заједници измјеђу Србије и Црне Горе, Савезном Републиком Југославијом. За вријеме опсаде Дубровника српске (црногорске) паравојне формације измишљају крилатицу:

"Са Ловћена вила кличе, ђе си српски Дубровниче!"

која је много пута узимана као стих са негативном конотацијом, због држања града у опсади толико вријемена. Након укидања комунизма и стварања нове државе, федерална јединица Република Црна Гора добија нову заставу и Грб, гдје је застава била класична црногорска народна застава (српска тробојка са плаветном бојом), док се за Грб узима историјски Грб Петровића. Тада велики борци за заједничку СРЈ Момир Булатовић и Мило Ђукановић, заједно са Слободаном Милошевићем владају државном заједницом. Путеви Мила Ђукановића и Момира Булатовића се разилазе пред почетак НАТО агресије на СРЈ, те Мило Ђукановић почиње да драстично мијења ставове, почевши од самих политичких ставова, па послије тога и националних и вјерских. Након пада Слободана Милошевића, Црна Гора се све више удаљава од Србије, и 2003. године доњи дом парламента у Подгорици, са Милом Ђукановићем као предсједником, тражи промијену Устава. Устав се мијења, и Федерална јединица Црна Гора 3 године након промијене Устава (2006) може расписати референдум о независности.

Независност[уреди]

Кад је референдум расписан, независност је добијена тијесном већином, толико тијесном да су чак и страни медији тражили ревизију референдума. Од проглашења независности, се у Црној Гори још више појачава политика прављења нове нације. Након 2006. године је преименован Српски језик у школама, те замијењен „Матерњим“ јер, а 2011. године је именован као "Црногорски језик" у школама, који и даље није признат као посебан језик у свијету, а и већина становника Црне Горе не назива матерњим језиком "Црногорски језик". Након проглашења независности Косова и Метохије, у Подгорици и широм Црне Горе су настали спонтани протести грађана на улицама, а највећи простест је услиједио након признања Косова од стране Владе Црне Горе. На улице је изашао велики број људи, и чак је тражено од власти да се распише референдум о признању Косова. Године 2011. проценат декларисаних Црногораца је износио 44,98%, док од тих 44,98%, чак 66,29% (184 866) говори Црногорским језиком као матерњим [2] . Само 26,82% (74 806) етничких Црногорца се изјаснило да говоре српским језиком. Велики део Црногораца се на попису изјашњавају као „Црногорци српске вјере“. Оваква статистика поставља питање како себе сматрају Црногорци који су се изјаснили да причају Српским језиком, да ли као посебну нацију, или пак као дио српског етноса. Према посљедњем попису становништва (2011), декларисаних Срба у Црној Гори је било 28,73%. Црногорци и Срби заједно чине 73,71% становништва Црне Горе. Због оваквих статистика и самих несугласица у народу, национално питање, и питање црногорске нације је и даље нерешено. Говори се да је оваква подела народа одувек постојала у Црној Гори само што је за време комунизма подршку нове државе добила црногорска струја а пре тога је подршку са стране добијала српска струја Црногораца а данас је ситуација таква да се мора писати латиницом приликом подношења захтјева државној администрацији у страху да захтјев не буде одбијен од од стране државне администрације као и у питањима запослења или напредовања.

Етничке карте[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ „Monstat Saopštio Rezultate Popisa Stanovništva U Crnoj Gori O Nacionalnoj Pripadnosti, Maternjem Jeziku I Vjeroispovijesti” (PDF). Приступљено 18. 03. 2013. 
 2. ^ „Microsoft Word - tekst, REV.GN.doc” (PDF). Приступљено 18. 03. 2013. 
 3. ^ „Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2011. godine”. DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU. Приступљено 05. 06. 2013. 
 4. ^ [1], Приступљено 21. 4. 2013.
 5. ^ http://www.stat.gov.mk/pdf/kniga_13.pdf
 6. ^ „Official Results of Slovenia census 2002, Staticistal Office of the Republic of Slovenia”. Stat.si. Приступљено 18. 03. 2013. 
 7. ^ „Резултати Пописа 2013, Етничка/национална припадност, вјероисповијест, матерњи језик”. Агенција за статистику БиХ. Приступљено 26. 11. 2017. 
 8. ^ „Резултати Пописа 2013, Етничка/национална припадност, вјероисповијест, матерњи језик”. Републички завод за статистику. Приступљено 23. 03. 2017.  line feed character у |title= на позицији 43 (помоћ)
 9. ^ Redirect to Census data page
 10. ^ „{title}”. Архивирано из оригинала на датум 24. 09. 2015. Приступљено 31. 01. 2015. 
 11. ^ У Уставу Црне Горе, члан 13 стоји: „У Црној Гори је у службеној употреби црногорски језик.“
 12. ^ American Journal of Physical Anthropology 142:380–390 (2010)
 13. ^ Distribution of European Y-chromosome DNA (Y-DNA) haplogroups by country in percentage
 14. ^ Истина - Ко смо![непоуздан извор?]
 15. ^ Збирка докумената „Рад Скупштине Црне Горе 1945-1950“. стр. 194. издање Скупштине ЦГ 1986.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]