Црнокљуни тетреб

С Википедије, слободне енциклопедије

Црнокљуни тетреб
Tetrao urogalloides
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
T. urogalloides
Биномно име
Tetrao urogalloides
Синоними

Tetrao parvirostris[2]

Црнокљуни тетреб или шарени тетреб[2] (лат. Tetrao urogalloides) је велика птица из породице тетреба, која је блиско сродна веома распрострањеној врсти велики тетреб. То је врста која живи у тајгама источне Русије у великим шумама ариша, као и у деловима северне Монголије и Кине.

Опис[уреди | уреди извор]

Црнокљуни тетреб је сличан великом тетребу, осим што је нешто мањи, има нешто дужи реп и краћи кљун. Претежно је црне боје са великим белим мрљама на врху репа и на крилима. Женка је слична женки великог тетреба, осим што је тамнија, без црвекастих делова на врату и грудима и са више видљивим белим пегама на крилима. Њихов глас је сличан пуцкетању са низом кликова, док је у време парења глас сличан кукурикању петла али је мање звонак.

Тежина мужјака је од 3,2 до 4,6 кг, а женки 1,7-2,2 кг. Дужина мужјака је 65-90 цм, а женки 55-65 цм. Распон крила је 80-110 цм.

Као и сви тетреби храни се материјама биљног порекла (бобице, пупољци, семе) и бескичмењацима. Зими једе борове иглице.


Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Steve Madge, Phil McGowan und Guy M. Kirwan: Pheasants, Partridges and Grouse – A Guide to the Pheasants, Partridges, Quails, Grouse, Guineafowl, Buttonquails and Sandgrouse of the world, Christopher Helm, London 2002, ISBN 0-7136-3966-0
  • R. L. Potapov, V. E. Fling (Hrsg.): Handbuch der Vögel der Sowjetunion. Band 4: Galliformes, Gruiformes. Aula Verlag, Wiesbaden 1989, ISBN 3-89104-417-8
  • Richard Sale: A Complete Guide to Arctic Wildlife, Verlag Christopher Helm, London 2006, ISBN 0-7136-7039-8

Спољашње везе[уреди | уреди извор]