Црно вино

С Википедије, слободне енциклопедије
Чаша црног вина

Црно или (помодно) црвено вино је алкохолно пиће које настаје ферментацијом грожђа и грожђаног сока. Пића слична вину могу се производити ферметацијом другог воћа и цвећа: (воћно вино, јечма, пиринча (саке), меда (медовина), па чак и од биља (кинеско вино). Реч вино и његови еквиваленти су у многим земљама заштићени законом и његова производња се контролише.

Наука која се бави проучавањем вина зове се енологија.

Процес производње црног вина започиње ферментацијом. Током ње, мехурићи гаса избацују кожице на површину посуде за врење (данас углавном челичних танкова) у којој се врши ферментација. Кожице је потребно вратити назад из два разлога: један је боја и укус, а други чињеница да уколико би им се дозволило да се осуше на површини, постале би погодан медијум за развитак микроорганизама па и ризик за контаминацију смеше. Идеална температура за ферментацију црног вина је 29–30° C.

По завршеној ферментацији, приступа се пресовању. Користе се специјалне пресе, за финија вина користи се мањи притисак и обрнуто. Прво вино које се само оцеди се чува одвојено од оног добијеног под притиском.

Најпознатије врсте црних вина су:

Спољашње везе[уреди | уреди извор]