Часни пост

Из Википедије, слободне енциклопедије

Велики пост или Света четрдесетница - Часни пост, је један од постова код хришћана.

Овај пост назива се Великим, и због посебне важности и због своје дужине. Састоји се од Свете четрдесетнице и Страсне седмице.

Четрдесетница је установљена, од стране Цркве, ради подражавања 40-дневног поста и молитве Господа Исуса Христа, које је Господ држао - после свога крштења, удаљивши се у пустињу - пред своје ступање на проповед Јеванђеља.

Прва недеља поста (четрдесетнице) зове се Чиста седмица. Друга недеља је Пачиста седмица. Трећа недеља је Крстопоклона седмица, јер се верницима који су ступили у подвиг поста, износи Часни крст на јутрењу на поклоњење и целивање. Четврта недеља је Средопосна седмица, јер је то време средине поста. Пета недеља поста се назива Глувна седмица. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу. Шеста недеља је Цветна седмица. Тако је названа по цвећу и зеленим гранчицама које су деца и грађани бацали пред Христа при Његовом уласку у Јерусалим.

Иза Св. четрдесетнице, која се завршава у петак Шесте седмице поста, долази пост Страсне седмице или Велике седмице, посвећен учествовању у страдањима и смрти Господа Христа, по заповести његовој да ће:

„доћи... дани кад ће се отети Женик од њих, и онда ће постити у оне дане“ (Лука 5, 35).