Чај

Из Википедије, слободне енциклопедије
Плантажа чаја на Шри Ланци
Плантажа чајева у Малезији

Чај (кин. - ча́) је топли напитак веома популаран у многим земљама. То се нарочито односи на Енглеску, Русију, земље Блиског истока, Кину...

Подела[уреди]

Постоје две велике групе чајева. То су:

  • чај, који се добија од биљке чај (Camellia sinensis)
  • биљни чај, који се добија од разних лековитих биљака.

Намена и карактер ове две групе чајева је различита. Прави чај има у себи кофеина и обично се користи као стимулативно или умирујуће средство док се биљни чај у највећој мери користи као лековито средство народне медицине.

У Србији и у осталим земљама бивше СФРЈ реч чај је синоним за биљни чај.

Главни чланак: Биљни чај

Од правих чајева добијених од Camelia sinensis код нас највише су се користили црни индијски чај и црни и зелени грузијски и руски чај.

Највећи произвођачи чаја

Чај[уреди]

Чај је напитак који се добија од биљке чај Camelia (Thea) sinensis која у себи садржи кофеин и танин. У зависности од поднебља, климе и надморске висине зависе и карактеристике ове биљке, па самим тим и каквоћа чаја који се од ње добија. Тако између осталих познати су цејлонски, индијски, руски, грузијски, кинески, јапански и афрички чајеви.

Постоје три основне групе правих чајева: црни, зелени и улонг (oolong).

По правилу у чајеве се не додаје лимун, шећер или мед, јер се на тај начин мења његова специфична арома. Млеко се додаје само у јаке чајеве.

Црни чај[уреди]

Главни чланак: Црни чај

Црни чај се састоји од листића који су прошли кроз потпуни процес врења. Ови листићи су увек тамне боје, углавном црни или тамно браон.

Начин припреме: листићи се прелију кључалом водом и процеде после пет минута.

Неки црни чајеви

English breakfast вероватно један од најпознатијих црних чајева. То је мешавина више различитих врста црног чаја, углавном цејлонских, индијских и афричких. Ово је јак чај и обично се пије са мало млека.

Earl Gray још једна изузетно позната врста чаја. Он се може наћи и у варијанти зеленог чаја, али оригинални Earl Gray је црни кинески чај коме је додато уље бергамота. Има препознатљиву арому, мирис и укус и пије се без икаквих додатака (шећера, млека, лимуна итд).

Зелени чај[уреди]

Главни чланак: Зелени чај

Зелени чај се састоји од сувих листића који нису прошли кроз процес врења. Ово листићи су зеленкасте или сивкасте боје. Управо због недостатка врења они у себи имају већу количину танина и ако се не припреме правилно могу бити изузетно горки. Готово сви зелени чајеви су из Кине или Јапана. Зелени чајеви, ако нису са аромом (ароматичан јасминов чај) могу бити прилично безукусни, тако да се њима могу додавати мед, лимун или шећер

Начин припреме: листићи чаја се прелију млаком водом (до 60 степени) и процеде се већ после 2 до 3 минута. Ако је вода топлија или ако се касније процеди танин излази из листића и даје горак укус чају.

Неки зелени чајеви

Gunpowder јак кинески чај код кога су листићи увијени у лоптице и личе на барут (одатле потиче и име Gunpowder - барут).

Чај од јасмина један од најпознатијих зелених чајева. На плантажама чаја се између стабљика чаја сади јасмин. Временом листићи чаја упијају етерична уља јасмина и тако попримају његов мирис и арому. Често се у кутије овог чаја додају и суви цветови јасмина, међутим њихово присуство је више естетске природе, јер главна арома јасмина долази из етеричних уља која су упили листићи самог чаја, током заједничког раста на плантажама. Ово је чај изузетно деликатног укуса и пије се без икаквих додатака.

Lapsang souchong може се наћи и у варијанти црног чаја. Његови листићи су сушени на диму запаљених борових иглица. Врло је препознатљив управо зато што је димљен (као качкаваљ или шунка).

Јапански зелени чајеви су малобројни али веома често коришћени, сматрају се за најбоље и најздравије чајеве.

Бели чај: ово је једна подврста зеленог чаја. Састоји се од најмлађих вршних листића који су још увек прекривени белом или сребрнастом длаком. Па управо због тога у свом називу често имају придев, бели (White) или сребрни (Silver).

Улонг (oolong)[уреди]

Улонг (oolong) листићи ове групе чајева прошли су само делимично кроз процес врења. Далеко су мање заступљени од црног и зеленог чаја. Преливају се врућом, али не прокључалом водом и неки од њих се натапају и до 10 минута. Најпознатији улонг чајеви гаје се на Цејлону.

Припремање лековитог чаја (инфуза)[уреди]

Најчешће се чај припрема тако што се дрога прелије кључалом водом и тако добије напитак који има лековите особине као и свежа биљка. Чај се увек пије свеж, заслађен (најбоље медом, ако особа није дијабетичар) или незаслађен. Лековит чај се пије 2-3 пута дневно по једна шоља и то 2-3 недеље свакодневно. Треба свакако напоменути да су ово општа упутства и да за сваки лековити напитак треба поштовати конкретна упутства која пропише стручно лице.

Рецепти за припремање лековитих чајних мешавина дати су по прописима ФМ (Formulae Magistralis et reagenta) – збирка правила и рецептура којима се производи припремају по лекарском рецепту. У њима је дат тачан квалитативан и квантитативан састав биљака које улазе у поједине чајне мешавине. Велики број ових лековитих биљака и њихових мешавина могуће је купити у биљној апотеци, што представља најбољи и најсигурнији извор снабдевања.