Четворопругасти смук

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Четворопругасти смук
E quatuorlineata.jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Подтип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
E. quatuorlineata
Биномијално име
Elaphe quatuorlineata
(Lacépède, 1789)
Elaphe quatuorlineata distribution.png
Синоними

Четворопругасти смук (лат. Elaphe quatuorlineata, syn. Coluber quatuorlineatus) је змија која припада породици Colubridae,[3][4] која заједно са осталим фамилијама змија припада подреду Ophidia, а заједно са гуштерима чине ред Squamata, унутар једне од пет класа кичмењака, класе гмизаваца (Reptilia). Четворопругасти смук је неотровна змија, плен убија обмотавајући се око њега и давећи га, те спада у нетаксономску групу удава.

Изглед[уреди]

Као што и само име каже, змије ове врсте имају четири тамне пруге на дорзалној страни, те је то уједно и најмаркантнија карактеристика по којој се може лако визуално препознати. Вентрална (трбушна страна) је крем-бела са тамним пределима. Млади су бели или кремасто сиви са тамним седластим шарама на дорзалној страни, које временом нестају.[5] Максимална измерена дужина је 260цм, али је дужина просечних адулата између 160-180цм, што их сврстава међу веће змије, поготово на Балканском полуострву.

Распрострањење[уреди]

Ова врста је присутна у медитеранској и субмедитеранској области централне и јужне Италије (искључујући Сицилију), као и на Балкану. На Балкану се простире од Словеније јужно, дуж обале Средоземног мора (укључујући и нека острва), па све до већег дела Албаније, Македоније (углавном низијски предели), јужне Србије, Црне Горе и Грчке. Простире се од нивоа мора, па све до 2500 m надморске висине. Сматра се да је аутохтона врста у свим наведеним државама, укључујући и Босну. [6]

Популација[уреди]

Четворопругасти смук не спада у честе врсте, али тешко је одредити њен укупан број свих популација. Свакако је евидентно да се број смањује. Највише је угрожава губитак станишта услед уништавања шума и претеране урбанизације. Отерана је из многих својих природних станишта од стране људи.

Екологија врсте[уреди]

Честа је у шумарцима и на ливадама близу шума, као и у отвореним (ретким) шумама. Такође, као и углавном све змије, често се налази на каменитом подручју, испод или на камењу где се сунча и прикупља топлоту. Женке лежу између 4 и 16 јаја, а млади се излежу након периода од 4-5 година. Храни се мишевима, гуштерима и пацовима, и управо због тога је и добила несистематско име на енглеском - Ratsnake

Референце[уреди]

  1. ^ Isailovic, Jelka Crnobrnja; Ajtic, Rastko; Milan Vogrin; Corti, Claudia; Valentin Pérez Mellado; Paulo Sá-Sousa; Cheylan, Marc; Pleguezuelos, Juan M.; Lymberakis, Petros; Roberto Sindaco; Antonio Romano; Dušan Jelić (2009). Elaphe quatuorlineata. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2009: e.T157264A5065135. Приступљено 6. 1. 2016. 
  2. ^ Boulenger, G.A. 1894. Catalogue of the Snakes in the British Museum (Natural History), Volume II.., Containing the Conclusion of the Colubridæ Aglyphæ. Trustees of the British Museum (Natural History). (Taylor and Francis, Printers.) London. xi + 382 pp. + Plates I.- XX. (Coluber quatuorlineatus. стр. 45-47.)
  3. ^ Elaphe quatuorlineata at the Reptarium.cz Reptile Database. Accessed 6. 1. 2016.
  4. ^ „Four-Lined Rat Snake”. SnakeEsate.com. 2011. Приступљено 6. 1. 2016. 
  5. ^ „Elaphe quatuorlineata quatuorlineata[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 5. 3. 2016. Приступљено 20. 11. 2016.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  6. ^ Elaphe quatuorlineata (Four-lined Snake)

Спољашње везе[уреди]