Човек од Челика

С Википедије, слободне енциклопедије
Човек од Челика
Постер на српском језику
Изворни насловMan of Steel
Жанрнаучнофантастични
РежијаЗак Снајдер
СценариоДејвид С. Гојер
ПродуцентЧарлс Ровен
Кристофер Нолан
Ема Томас
Дебора Снајдер
ПричаКристофер Нолан
Главне улогеХенри Кавил
Ејми Адамс
Мајкл Шенон
Кевин Костнер
Дајана Лејн
Лоренс Фишберн
Кристофер Мелони
Расел Кроу
МузикаХанс Цимер
СниматељАмир Мокри
МонтажаДејвид Бренер
Продуцентска
кућа
Ворнер Брос.
СтудиоLegendary Pictures
Syncopy Films
DC Comics
Година2013.
Трајање143 минута
ЗемљаСАД, Уједињено Краљевство
Језикенглески
Буџет225 милиона долара
Зарада668 милиона долара
Следећи
Веб-сајтwww.warnerbros.com/man-steel
IMDb веза

Човек од Челика (енгл. Man of Steel) је амерички филм о суперхероју Супермену из 2013. године. Режију потписује Зак Снајдер, а аутор сценарија је Дејвид С. Гојер, који је током писања филмске приче сарађивао са режисером Кристофером Ноланом. Продуценти филма су Чарлс Ровен, Кристофер Нолан, Ема Томас и Дебора Снајдер. Ово је први филм у серији филмова Ди-Сијевог проширеног универзума. Насловну улогу тумачи Хенри Кавил као Супермен, а остатак глумачке екипе чине Ејми Адамс, Мајкл Шенон, Кевин Костнер, Дајана Лејн, Лоренс Фишберн, Кристофер Мелони и Расел Кроу. Филм је рибут филмског серијала Супермен, а радња прати Кларка Кента који открива да је он супермоћни ванземаљац са планете Криптон. Он преузима улогу заштитника човечанства као Супермен и доноси одлуку да се суочи са генералом Зодом и да га спречи да уништи човечанство.

Развој филма је почео 2008. године, када је компанија Ворнер Брос. организовала низ састанака са ауторима стрипа, сценаристима и режисерима, желећи да поново покрене франшизу. 2009. године, судском пресудом је одлучено да је породица Џерија Сигела поново добила ауторска права на причу о Супермену. Одлука се такође и односила на то да компанија Ворнер Брос. не дугује његовој породици никакве финансијске хонораре за претходне филмове, али ако продукција филма не започне до 2011. године, тада ће Џо Шустер и Сигел имати право да туже компанију за изгубљени новац због непродуцираног филма. Продуцент Кристофер Нолан је дао Гојеру идеју за причу након њиховог рада на филму Успон мрачног витеза (2012), а Снајдер је унајмљен као режисер у октобру 2010. Снимање је почело у августу 2011. у Вест Чикагу, након чега се преселило у Ванкувер и Плејно, Илиноис. Музику је компоновао Ханс Цимер.

Светска премијера филма је одржана 10. јуна 2013. у Њујорку, док је у америчким биоскопима реализован 14. јуна исте године. Премијера филма одржана је 20. априла 2013. у Србији, од стране Tuck Vison-а. Добио је помешане критике од стране критичара, који су похвалили музику и визуелне ефекте, али су критиковали темпо филма и недостатак развоја ликова. Буџет филма је износио 225 милиона долара, а филм је зарадио 668 милиона долара широм света. Наставак, Бетмен против Супермена: Зора праведника, премијерно је приказан 19. марта 2016. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Дечак открива да има натприродне моћи и да није са планете Земље. Kао младић, он путује у потрази за својим пореклом и сврхом свог живота на Земљи. Али, херој у њему мора да се пробуди уколико жели да спаси свет од уништења и постане симбол наде за цело човечанство. Супермен поново крстари небом као Хенри Kавил у костиму Човека од челика – борећи се са прошлошћу коју не може да схвати и будућношћу којој не може да умакне.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Хенри Кавил Кларк Кент/Супермен
Ејми Адамс Лоис Лејн
Мајкл Шенон Генерал Зод
Кевин Костнер Џонатан Кент
Дајана Лејн Марта Кент
Лоренс Фишберн Пери Вајт
Расел Кроу Џор-Ел
Ричард Шиф доктор Емил Хемилтон

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]