Чоколада (албум)

С Википедије, слободне енциклопедије
Чоколада
Студијски албум: ВИС Идоли
Издат2. септембар 1983. (1983-09-02)[1]
СтудиоAtmosphere и Eden, Лондон
Жанррок, поп, нови талас
ПродуцентБоб Пејинтер
Дискографија
Одбрана и последњи дани
(1982)
Чоколада
(1983)
Шест дана јуна
(1985)

Чоколада је други студијски албум југословенског новоталасног бенда Идоли, објављен 1983. [2] Сматра се једном од најпродаванијих југословенских плоча, а рангирана је на 46. месту на листи највећих југословенских албума рок и поп музике. [3]

Позадина[уреди | уреди извор]

По завршетку турнеје поводом албума Одбрана и последњи дани, бенд је почео да ради на новом материјалу. Пошто Југотон није био задовољан продајом прерходног албума, бенд је морао да преузме комерцијалнији звук. У међувремену је бас гитариста Зденко Колар отишао на службу у Југословенску народну армију и привремено га је заменио Бранко Исаковић.

О албуму[уреди | уреди извор]

Бенд је отишао у Лондон и радио са продуцентом Бобом Пејнтером који је потпуно променио њихов стил. Резултат је била Чоколада.[4] Првобитно планиран за издавање као дупли ЕП под називом У граду без сна, на инсистирање Југотона издат је као ЛП плоча. Испоставило се да је албум највећи комерцијални успех који је бенд икада постигао. Продат је у око 350.000 примерака, што га је са албумом Рибље чорбе Мртва природа сврстало у ред најпродаванијих албума у Југославији. Рекорд су касније престигли Плави оркестар и Бајага и Инструктори.

Већина песама са албума биле су хитови. Романтичне „Бамбина“ и „Странац у ноћи“, сентиментална клавирска балада, објављене су као промо сингл, али су се због велике популарности касније појавиле и у продаји. На албуму је препознатљиво доста фанк елемената, посебно на „Сода бој” и „Удри богаташа”. На плочи су се појавиле и баладе „У граду без сна” и „Тихо, тихо”.

Иако је плоча за писце свих нумера навела Небојшу Крстића, Срђана Шапера и Владу Дивљана, познато је да Дивљан није много радио на албуму јер је тада радио на својој факултетској дисертацији. Написао је „Радостан дан“, „Ветар и заставе“ и „Ја сам ту“ (делимично са текстом песме „Проплакат ће зора“ Драге Бритвића у извођењу Мише Ковача на фестивалу Сплит 71). Гостовања су укључивала самог продуцента Боба Пејнтера на синтисајзеру и Вивијан Голдман на пратећим вокалима.

Након објављивања албума, бенд је отишао на изузетно успешну турнеју. На концерту у Загребу одржано је седам излазака на бис. Међутим, због разлика унутар бенда, разишли су се након љубљанског наступа.

Омот[уреди | уреди извор]

На омоту албума била је девојка из омота на чоколадама "Сека" произвођача Звечево из Славонске Пожеге.[5] Дизајн албума урадили су сами чланови бенда уз помоћ Владимира Галића, а фотографије Горанка Матић.

Контроверзе насловне нумере[уреди | уреди извор]

Душан Герзић из бенда Виа Талас је аутор оригиналног текста песме "Чоколада". Срђан Шапер је песму представио као песму Идола, а Герзић је касније заслужан као делимични писац песме "Бамбина".

Постава[уреди | уреди извор]

Гостовања[уреди | уреди извор]

  • Вивијан Голдман (пратећи вокал)
  • Боб Пејинтер (синтисајзер)

Наслеђе[уреди | уреди извор]

У 2015. години омот албума Чоколада је заузео 31. место на листи 100 највећих омота албума југословенског рока коју је објавио веб магазин Балканрок.[6]

Топ листе[уреди | уреди извор]

Листа Највиша позиција
Радио ТВ ревија 1[7]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ Predojević, Branislav (2023-09-02). „Slavni album “Čokolada” slavi 40. rođendan: Labudova pjesma “Idola” i jednog vremena”. Glas Srpske (на језику: српски). Приступљено 2024-01-28. 
  2. ^ Čokolada. Discogs.com. Приступљено 19. 4. 2011. 
  3. ^ Antonić, Duško - Štrbac, Danilo (1998) YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike, OCLC 50010769
  4. ^ „Idoli u Londonu snimaju LP "Čokolada": Vlada Divljan + Saša i Raša preslušavaju nove pesme (1983)”. Приступљено 2024-01-28. 
  5. ^ urednik (2014-01-24). „Seka i Braco”. Leksikon YU mitologije (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-28. 
  6. ^ "100 najboljih omota YU rocka", Balkanrock.com
  7. ^ „ЗАБАВНА МУЗИКА”. Радио ТВ ревија. Политика. 1983-10-07. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]