Чудесни чаробњак из Оза

С Википедије, слободне енциклопедије


Чудесни чаробњак из Оза је амерички роман за децу који је написао аутор Л. Франк Баум, а илустровао В.В. Денслов, првобитно објављено од стране компаније George M. Hill Company маја 1900[1]. Од тада је роман доживео неколико реприза, најчешће под насловом Чаробњак из Оза, што је наслов популарне музичке адаптације на Бродвеју из 1902. године, као и култног живог акционог филма из 1939. године.

Прича бележи догодовштине младе фармерке Дороти у чаробној Земљи Оз након што је њу и њеног кућног љубимца Тота, циклон однео из куће у Канзасу. Књига је једна од најпознатијих причa из америчке књижевности. Конгресна библиотека прогласила ју је „највећом и најомиљенијом домаћом бајком“. Његов револуционарни успех и успех бродвејског мјузикла прилагођеног роману, навели су Баума да напише тринаест додатних књига о Озу које служе као званични наставци прве приче.

Објављивања[уреди | уреди извор]

Његово прво издање је штампано у 10.000 примерака и продато је пре датума објављивања 1. септембра 1900. године. 17. маја 1900. изашао је први примерак, Баум га је ручно саставио и поклонио својој сестри, Мари Лоуисе Баум Бревстер. Јавност се први пут сусрела на сајму књига у Палмер Хоусе-у у Чикагу, 5.-20. јула. Његова ауторска права регистрована су 1. августа; потпуна дистрибуција уследила је у септембру. До октобра 1900. већ је распродато, а друго издање од 15.000 примерака готово је одма продато.

Радња[уреди | уреди извор]

Дороти је млада девојка која живи са тетком Ем, ујаком Хенријем и псом Тотом на фарми у Канзасу. Једног дана, она и Тото су били захваћени циклоном који их је заједно са кућом одбацио до Манчкин града у магичној земљи Оз. Добра вештица са севера долази са три захвална Манчкинца и даје Дороти магичне сребрне ципеле које су некада припадале опакој вештици. Добра вештица каже Дороти да је једини начин на који се може вратити кући следити пут од жуте цигле до Смарагдног града и замолити великог и моћног Чаробњака из Оза да јој помогне. Док Дороти креће на своје путовање, добра вештица Севера је пољуби у чело пружајући јој магичну заштиту од штете.

The Wonderful Wizard of Oz - W.W. Denslow cover (back).jpg

Илустрација и дизајн[уреди | уреди извор]

Књигу је илустровао Баумов пријатељ и сарадник В.В. Денслов, који је такође био сувласник ауторских права. Дизајн је за то време био раскошан, са илустрацијама на многим страницама, позадинама у различитим бојама и неколико илустрација плочица у боји. У септембру 1900. године, Гранд Рапидс Хералд написао је да су Денсловове илустрације „подједнако велика прича као у писању“. Уводник сматра да да није било Денсловових слика, читаоци не би могли тачно да замисле фигуре Дороти, Тото-а и осталих ликова. [2]

Критике[уреди | уреди извор]

Чудесни чаробњак из Оза добио је позитивне критике одмах по изласку. У рецензији из септембра 1900, The New York Times је похвалио роман, написавши да ће се свидети деци читаоцима и млађој деци која још нису могла да читају. Преглед је такође похвалио илустрације као пријатну допуну текста.

Током првих 50 година након објављивања Дивног чаробњака из Оза 1900. године, научници дечје књижевности добили су мало критичке анализе. Према Рут Берман-у са студија научне фантастике, спискови предложених лекција објављени за малолетне читаоце никада нису садржали Баумово дело. Незаинтересованост је произашла из сумње научника о фантазији, као и из њиховог веровања да дуге серије немају мало књижевних заслуга.

Адаптација[уреди | уреди извор]

Џуди Гарланд као Дороти

Чудесни чаробњак из Оза, адаптиран је путем разних медија. Најпознатији у филму „Чаробњак из Оза“, филму из 1939. године у којем су глумили Џуди Гарланд , Реј Болгер, Берт Лар, Џек Хејли. До ове верзије књига је инспирисала бројне, сада мање познате сценске и екранизације, укључујући профитабилни мјузикл на Бродвеју из 1902. године. Филм из 1939. године сматран је иновативним због песама, специјалних ефеката и револуционарне употребе новог Technicolor[3].

Прича је преведена на друге језике (барем једном без дозволе, што је резултирало романом Чаробњак смарагдног града Александра Волкова и његовим наставцима, које је на енглески језик превео Сергеј Сухинов), а неколико пута је прилагођено стриповима. Након истека оригиналних ауторских права, ликови су адаптирани и поново коришћени у издвајањима, незваничним наставцима и реинтерпретацијама, од којих су неки били контроверзни у третману Баумових ликова.


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kelleter, Frank (2020), Baum, L. Frank: The Wonderful Wizard of Oz, J.B. Metzler, стр. 1—4, ISBN 978-3-476-05728-0, Приступљено 2021-03-06 
  2. ^ The Wonderful Wizard of Oz: pleasure without nightmares, Routledge, 2005-06-29, стр. 99—104, ISBN 978-0-203-99537-2, Приступљено 2021-03-06 
  3. ^ Bradley, Jay C; Mival, Oli; Benyon, David (2009-09-01). „Wizard of Oz Experiments for Companions”. BCS Learning & Development. doi:10.14236/ewic/hci2009.38.