Чудотворни мач

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чудотворни мач
Cudotvorni Mac Poster.jpg
Чудотворни мач
Жанр фантазија
авантуристички
Режија Војислав Нановић
Сценарио Југослав Ђорђевић
Војислав Нановић
Главне улоге Раде Марковић
Вера Илић-Ђукић
Миливоје Живановић
Марко Маринковић
Михајло Бата Паскаљевић
Милан Ајваз
Љубиша Јовановић
Музика Михајло Вукдраговић
Камера Ненад Јовичић
Издавачка кућа Звезда филм
Година 1950.
Трајање 101 минута
Земља СФР Југославија
Језик српскохрватски
IMDb веза

Чудотворни мач је југословенски филм из 1950. године. Режирао га је Војислав Нановић, а сценарио су писали Југослав Ђорђевић и Војислав Нановић.

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Средњи век. Дечак Небојшаи његовдеда Иван лове негде по шуми прекривеној снегом. Небојша се изгуби са псом те наиђе до неке напуштене куле из које допире тајновит глас из неког бурета. Глас га моли да му неко да воде, па га Небјоша послуша. Након тога, буре се распадне а из њега побегне заточени Баш Челик, који дечака протера из куле. Пуно година касније, Небојша је одрастао младића те је запросио дугогодишње љубав, Виду. На њиховом венчању, љубоморни Грицко је наишао на Баш Челика и његову војску, те их усмерио према свадби. Баш Челик обавести људе да су сада његови робови те узме Виду за себе, а демонстрира да га се обичним мачем не може убити.

Небојша заврши у тамници у кули зликовца, но тамо наиђе на старца који му исприча да се Баш Челик може једино убити чудотворним мач ем те му да упутства како га набавити. Посјетивши га да га је као дечак спасио, Баш Челик ослободи Небојшу из тамнице. Док Вида одужује брак са Баш Челиком, Небојша након дугог пута стигне до печине вештице те прихвати задатак чувања њене кобиле. Ова се претвори у рибу и сакрије у језеру, међутим Небојша ју нађе јер је 1 шаран у пре спасио живот а сада му је рекао где се сакрила. Вештица му потом да коња по жељи те му исприча да је чудотворни мач у далеком царству. Једном тамо, открива се да је пре годину дана преминуо краљ те да царица сада одржава конкурс за новог, а може се кандидовати свако. Одговоривши на питање да су истина, љубав и слобода најбитнији на свету, Небојша се квалификује и победи у такмичењу из лука и стреле, те осваја чудотворни мач и напушта краљевство. Врати се у свој родни крај, сакупи довољно људи и нападне кулу у којој убија Баш Челика и ослобађа Виду.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Раде Марковић Небојша
Вера Илић-Ђукић Вида
Миливоје Живановић Баш-Челик
Марко Маринковић Деда Иван
Михајло Бата Паскаљевић Грицко
Милан Ајваз Видин отац
Љубиша Јовановић Ковач
Мирослав Беловић
Јован Николић
Даница Обренић
Персида Орлић
Љубиша Павловић Црни витез
Иван Предић
Нађа Регин
Александар Стојковић
Млађа Веселиновић
Павле Вугринац
Павле Вуисић Витез
Вилма Жедрински Царица
Стево Жигон
Зора Златковић Баба

Спољашње везе[уреди]