Шабачка библиотека

С Википедије, слободне енциклопедије
Библиотека шабачка
Зграда библиотеке
Оснивање1847.
ЛокацијаШабац
 Србија
Врстаматична библиотека
Веб-сајтЗванична презентација
Шабачка библиотека је смештена у некадашњем Владичином двору
Депаданс библиотеке

Библиотека шабачка је матична установа за све библиотеке на подручју осам општина Мачванског округа. Осим редовне делатности, задужена је и за заштиту старе и ретке књиге. [1]

Данас је Библиотека смештена у згради Владичиног конака, који је саграђен 1854. године и представља један од најрепрезентативнијих објеката у граду. Користи простор од 1703 m² и има 31 радника, од којих 21 припада категорији стручних.

Прошлост[уреди | уреди извор]

Читалиште шабачко почело је са радом 29. септембра 1847. године, по старом календару[2]. Прва опредељена кућа за Читалиште, преко ћуприје лежећа, налазила се на Баиру, негде испред данашње Тржнице. Почетак рада обећавао је успех: уписује се 200 чланова, прота Јован Павловић из личне библиотеке дарује 52 књиге, др Антон Гродер 20 књига, а подарцима, са професорима Гимназије, епископом Мелентијем Марковићем и начелником Добросавом Здравковићем, у опремању Читалишта учествују и други угледни грађани Шапца.

1928, основана Шабачка народна књижница и читаоница (ШНКЧ), а потом је рад обновљен у децембру 1944. године.

Временски оквир од 1847. године, кад Читалиште шабачко почиње са радом 29. септембра у кафани Андре Нешића, до данашње Библиотеке шабачке у Владичанском двору, само је један у низу српског библиотекарства, са успонима и падовима, у више од 160 година трајања на нашим просторима, времена већ вековног. У том физичком и временском простору организационо смо били Читалиште, Читаоница, Књижница, Библиотека (окружна, општинска, матична). Овај просторни и временски оквир садржи свакодневна догађања, промене, настајања и нестајања (у Првом светском рату изгорео је сав библиотечки фонд заједно са својим склоништем - кафаном Јелен на Баиру).

У традицију и културу Библиотеке шабачке уграђени су напори људи чија имена чувамо: прота Јован Павловић, Дамјан Маринковић, Милорад Поповић Шапчанин, бројни шабачки професори, посебно Љуба Павловић и Жика Поповић, доктор Михаило Дуњић, добротвори, вољни и невољни: трговац Јоца Јовановић и Даница Грујић.

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Орден рада са црвеном заставом, Златна плакета СО Шабац, Октобарска награда града Шапца, Републичка награда „Милорад Панић-Суреп“.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Шабачка библиотека”. Шабац на длану. Приступљено 21. 10. 2016. 
  2. ^ „Од Читалишта шабачког до Библиотеке шабачке: 160 година трајања”. Архивирано из оригинала 07. 11. 2017. г. Приступљено 07. 11. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]