Шаблон:ИЧ-Грегори Хаус

С Википедије, слободне енциклопедије
House - Gregory House.jpg

Доктор Грегори Хаус (енгл. Gregory House) је измишљени лик, протагониста Фоксове телевизијске серије медицинске тематике Доктор Хаус кога глуми британски глумац Хју Лори. Хаус је стручњак за дијагностику који показује велику независност у својим поступцима и начину размишљања, а налази се на челу одсека дијагностике у измишљеној болници Принстон - Плејнсборо (енгл. Princeton-Plainsboro Teaching Hospital). Окарактерисан је као мизантроп, циник и заједљивац пун тврдоглавих идеја и мишљења.

У серији, Хаусов нестандардни приступ постављању дијагноза, радикални терапеутски мотиви и непоколебљива рационалност узрок су честих конфликата у које улази са својим колегама. Поред тога, као доктор, Хаус не саосећа са својим пацијентима, што је његов уобичајени начин да обезбеди себи време за решавање патолошких загонетки. Сам лик је делимично инспирисан ликом Шерлока Холмса.

Велики део заплета у серији се заснива на Хаусовој пречестој употреби лека викодин за ублажавање бола у нози који је последица инфаркта квадрицепса, повреде због које је принуђен да при ходу користи штап. Иако су га колеге, доктори Џејмс Вилсон и Лиса Кади, више пута охрабривали да се пријави на групу за рехабилитацију, није било успеха у одвикавању Хауса од коришћења лека. Ова зависност је једна од многих паралела са Холмсом, који је кокаински зависник.