Шаблон:ИЧ-Земља (геополитика)

С Википедије, слободне енциклопедије
Топографска карта Европе
Топографска карта Европе

Земља је територијална област правно идентификована као посебан ентитет у политичкој географији. У колоквијалном српском језику, овај термин се често користи као синоним за државу, мада ријеч земља (као територијална област) има много шире значење од ријечи држава. Под појмом земље се најчешће, али не и увијек, подразумијева суверена територија једне државе, која се повезује са том државом, народом или владом.

У српском језику, ријеч земља има више значења: планета Земља, земља као држава, земља као копно, земља као тло итд. У политичкој географији, термин земља се користи за посебно дефинисане територијалне области.

Територијална област је географски појам који (географски) обухвата земљиште већег пространства које чини извјесну цјелину у погледу рељефа, климе, хидрографије, тла, биљног покривача, као и елемената друштвено-географске средине. Област може бити и административно-територијални појам. У таквој подјели државне територије, област представља управну или самоуправну јединицу која обухвата територију знатно већу од општине, среза и округа.