Шаблон:ИЧ-Сенке над Балканом

С Википедије, слободне енциклопедије
Промотивни постер за серију, на српском језику
Промотивни постер за серију, на српском језику

Сенке над Балканом је српска криминалистичка телевизијска серија, чији су аутори Драган Бјелогрлић и Стеван Копривица. Сценарио су, поред Бјелогрлића, писали Даница Пајовић, Дејан Стојиљковић и Владимир Кецмановић, а по причи коју је написао Стеван Копривица. Серија је настала у коопродукцији Кобра филма, РТС-а, Скопје филм студија, Искре, РТРС-а, МРТ-а и Агенције за филм Републике Македоније.

Серија је смештена између два светска рата у Југославији и прати причу два инспектора београдске полиције. Прва сезона је смештена непосредно пред атентат у Скупштини и прати покушај два инспектора да реше ритуална убиства која потресају јавност.

Главне улоге играју Драган Бјелогрлић, Андрија Кузмановић, Марија Бергам, Александар Галабин, Ненад Јездић, Гордан Кичић, Небојша Дугалић, Себастијан Каваца и Тони Михајловски. Прва сезона је приказивана од 22. октобра 2017. до 24. децембра 2017. године на РТС-у, али и на бројним телевизијама бивше Југославије. Снимана је од октобра 2016. до јуна 2017. године, док ће се друга сезона снимати током 2018, а приказивати 2019. године. Прва сезона је наишла на врло добар пријем код публике и код критичара, али је и изазвала и одређене контроверзе.