Шаблон:ИЧ-Stranded Deep

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лого игре Stranded Deep

Stranded Deep је видео-игра преживљавања из првог лица, у отвореном свету, коју је за Мајкрософт виндоус, Линукс и OS X развио и објавио аустралијски независни девелопер Бим тим гејмс. Ово је била прва видео-игра поменуте компаније. Stranded Deep прати причу лика који је преживео авионску несрећу на лету изнад Пацифика. Игрица је делимично базирана на култном филму Изгнаник (енгл. Cast Away) из 2000. године.

Радња игре Stranded Deep одвија се на Тихом океану, где се лик (којем није дато име) суочава са неким од најопаснијих ситуација у којима људски живот може да буде угрожен, и то у бесконачном и процедурално генерисаном (енгл. procedurally generated) фиктивном свету.

Пружа се могућност истраживања Пацифичких острва, гребена, океанских бразда без дна и др. Један од битних аспеката игре је градња. Наиме, играч може да се настани на неком од острва и ту сагради склониште или сплав којим ће истраживати океан; систем градње укључује и систем склапања алатки, при чему се прикупљени ресурси комбинују да би се нешто направило (нпр. секира, чекић, нож, копље или чак мотор за сплав). Ресурси су ограничени и према томе морају да се користе селективно. Најбитнији аспекат игре је, међутим, чињеница да играч мора да води рачуна о виталним аспектима (здравље, глад и жеђ, у новијим верзијама и сан), истовремено се суочавајући са разним проблемима: опасне животиње (нпр. тигар ајкула или бела ајкула), отровне или за јело непогодне животиње и биљке (нпр. отровна риба-лав, свежа краба, некуван кромпир и сл.), пад са узвишења (нпр. палми или лестава).