Шандор Петефи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шандор Петефи

Petőfi Sándor.jpg
Шандор Петефи

Информације
Датум рођења 1. јануар 1823.
Место рођења Кишкереш (Аустријско царство, данас Мађарска)
Датум смрти 31. јул 1849.
Место смрти Шегешвар (Аустријско царство, данас Румунија)
Дела
Потпис

Шандор Петефи рођен као Александар Петровић (мађ. Petőfi Sándor; Кишкереш, 1. јануар 1823Шегешвар, 31. јул 1849) је био мађарски песник и један од вођа националног покрета 1848. Сматра се најталентованијим и најбољим мађарским лирским песником XIX века и снажно утицао на јужнословенске песнике, посебно на Ђуру Јакшића и Јована Јовановића Змаја.

Биографија[уреди]

Извод из књиге рођених (Петефи музеј у Кишкерешу)

Отац му је био Србин Стеван Петровић, мајка му је била Словакиња Марија Хрузова, а Шандорово крштено име је Александар Петровић.[1]. Сматра се најталентованијим и најбољим мађарским лирским песником 19. века. Још као гимназијалац је почео да пише и објављује поезију.

У бурним годинама које су потресале већи део Европе, веома се истицао као ватрени мађарски националиста, поборник републике и присталица револуције. Године 1848. дошао је на чело пештанске омладине и убрзо постао идеолог мађарске револуције за отцепљење од Хабзбуршке монархије и осамостаљење Мађарске. Међутим, убрзо су мађарски племићи преузели руководство и ушли у договоре са аустријским двором о повластицама и уступцима. Револуционар Шандор се придружио побуњеничкој војсци која је кренула у рат против хабзбуршких трупа. На несрећу по побуњенике Русија се активно укључила у догађаје подржавши бечки двор, а у намери да се угуши револуционарни републиканизам. Петефи је највероватније погинуо 1849. у бици код Шегешвара, мада је исправније рећи да му се ту изгубио сваки траг.

Његова поезија је имала велики утицај на јужнословенске песнике, посебно на Ђуру Јакшића и Јована Јовановића Змаја.

Данас мост у Будимпешти носи његово име.

Дела[уреди]

Песме[уреди]

  • Крчма (1843)
  • Бисери љубави (1845)
  • Облак (1846)
  • Песма нације (1848)

Епови[уреди]

  • Витез Јанош (1844)
  • Апостол (1848)

Романи[уреди]

  • Џелатов конопац (1845)

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Sándor Petõfi”. Kirjasto.sci.fi Приступљено 7. 12. 2010.. 

Спољашње везе[уреди]