Шандор Петефи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шандор Петефи
Petőfi Sándor.jpg
Шандор Петефи
Датум рођења (1823-01-01)1. јануар 1823.
Место рођења Кишкереш
Аустријско царство, данас Мађарска
Датум смрти 31. јул 1849.(1849-07-31) (26 год.)
Место смрти Шегешвар
Аустријско царство, данас Румунија

Шандор Петефи рођен као Александар Петровић (мађ. Petőfi Sándor; Кишкереш, 1. јануар 1823Шегешвар, 31. јул 1849) је био мађарски песник и један од вођа националног покрета 1848. Сматра се најталентованијим и најбољим мађарским лирским песником XIX века и снажно утицао на јужнословенске песнике, посебно на Ђуру Јакшића и Јована Јовановића Змаја.

Биографија[уреди]

Извод из књиге рођених (Петефи музеј у Кишкерешу)

Отац му је био cрбин Стеван Петровић, мајка му је била Словакиња Марија Хрузова, а Шандорово крштено име је Александар Петровић.[1]. Сматра се најталентованијим и најбољим мађарским лирским песником 19. века. Још као гимназијалац је почео да пише и објављује поезију.

У бурним годинама које су потресале већи део Европе, веома се истицао као ватрени мађарски националиста, поборник републике и присталица револуције. Године 1848. дошао је на чело пештанске омладине и убрзо постао идеолог мађарске револуције за отцепљење од Хабзбуршке монархије и осамостаљење Мађарске. Међутим, убрзо су мађарски племићи преузели руководство и ушли у договоре са аустријским двором о повластицама и уступцима. Револуционар Шандор се придружио побуњеничкој војсци која је кренула у рат против хабзбуршких трупа. На несрећу по побуњенике Русија се активно укључила у догађаје подржавши бечки двор, а у намери да се угуши револуционарни републиканизам. Петефи је највероватније погинуо 1849. у бици код Шегешвара, мада је исправније рећи да му се ту изгубио сваки траг.

Његова поезија је имала велики утицај на јужнословенске песнике, посебно на Ђуру Јакшића и Јована Јовановића Змаја.

Данас мост у Будимпешти носи његово име. Такође, радио станица мађарског радија посвећена култури и уметности носи његово име.

Дела[уреди]

Песме[уреди]

  • Крчма (1843)
  • Бисери љубави (1845)
  • Облак (1846)
  • Песма нације (1848)

Епови[уреди]

  • Витез Јанош (1844)
  • Апостол (1848)

Романи[уреди]

  • Џелатов конопац (1845)

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Sándor Petõfi”. Kirjasto.sci.fi. Приступљено 7. 12. 2010. 

Спољашње везе[уреди]