Шарлота од Велса

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шарлота од Велса
Princess Charlotte of Wales.jpg
Портрет принцезе Шарлоте
Датум рођења (1796-01-07)7. јануар 1796.
Место рођења Палата Карлтон
Енглеска
Датум смрти 6. новембар 1817.(1817-11-06) (21 год.)
Место смрти Claremont
Династија Ветин
Хановер
Отац Џорџ IV од Велса
Мајка Каролина од Брунзвика
Супружник Леополд I од Белгије

Принцеза Шарлота Августа од Велса (енгл. Charlotte Augusta; 7. јануар 17966. новембар 1817) била је једино дете принца Џорџа од Велса (касније краља Џорџа IV) и Каролине од Брунзвика. Била је директни наследник британске круне. Међутим никада није постала краљица јер је умрла у 21. години живота за време владавине свога оца.

Шарлотини родитељи нису се волели и убрзо су се развели после уговореног брака. Принц Џорџ је бригу о кћи махом препустио васпитачима и службеницима. Шарлота је имала веома ограничен контакт са мајком која је на крају напустила државу. Када је Шарлота стасла за удају, отац ју је присиљавао да за супруга изабере престолонаследника Вилијама Оранског. По пристанку на присиљени брак, Шарлота је убрзо променила одлуку и удаје се за принца Леополда Сакс-Кобург-Залфелда (касније Леополда I од Белгије). Ово противречје продубило је несугласице између оца и кћери. Након годину и по срећног брака Шарлота умире дан након што је родила мртворођеног сина.

Принцезина смрт погодила је Британце који су у њој видели наду и бољитак од владавине њеног оца и деде краља Џорџа III којег су сматрали лудаком. Шарлотина смрт довела је у питање наследства британске круне јер је она била једини легитимни потомак краља. Због тога су вршени притисци на ванбрачну краљеву децу да се ожене. Четврти син краља Џорџа III, Едвард војвода од Кента и Стратерна добио је кћер која ће касније постати позната као краљица Викторија.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]