Шарл Дадан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шарл Дадан
Charles Dadant.jpg
Шарл Дадан
Датум рођења 20. мај 1817.
Место рођења Во су Обињи
 Француска
Датум смрти 26. јул 1902.
Место смрти Хамилтон
 САД

Шарл Дадан (франц. Charles Dadant; Во су Обињи, 20. мај 1817Хамилтон, 26. јул 1902) је био француско-амерички пчелар. За Дадана многи кажу да је један од отаца модерног пчеларства.

Биографија[уреди]

Рођен је у месту Во су Обињи у департману Горња Марна у француском региону Шампања Ардени. У Америку се преселио 1863. са четрдесет шест година и жељом да оснује виноград, а допутовао је потпуно шворц услед плаћања пута у Америку целој својој породици и куповине фарме. Настанио се на прерији поред града Хамилтона у западном Илиноису.

Није знао ни реч енглеског, али је био одлучан у намери да успе у својој новој домовини. Дадан је учио енглески језик уз помоћ листа Њујорк Трибјун. Окренуо се пчеларству, хобију којим се бавио у Француској. Образовао се док је радио као трговачки путник, читајући радове француског биолога Жана Батиста Ламарка и социјалистичке теорије Шарла Фуријеа.

Одрекао се римокатоличке цркве и прихвата идеје социјализма. По доласку у Америку, послује према социјалистичким принципима радећи заједно са својим радницима.

На крају Америчког грађанског рата, имао је девет пчелињих друштава и путовао је са својим малим сином око Мисисипија продавајући мед и восак у околним местима. Интересовање према прављењу свећа је израсло из познавања пчеларства.

Изумео је Даданову кошницу (димензије: 42 x 26.6 cm) и основао једну од првих фабрика за пчеларску опрему у Хамилтону. Фабриком и данас управља породица Дадан.

Написао је бројне пчеларске чланке за различите америчке и европске часописе. Основао је Амерички пчеларски журнал (American Bee Journal). Превео је Лангструтову књигу „Кошница и медоносна пчела“ на француски.

Трудио се да из Италије увезе пчеле у САД, a према „АБЦ у пчеларској култури 1980“ (ABC in Bee Culture 1890), успео да 250 матица транспотује у Америку 1874. године.

Увек је тежио ка бољем начину пчеларења. Изумео је велику кошницу са дубоким рамовима који су омогућили већи простор за пчеле и складиштење меда. Погодна је за стационирано пчеларење и за добро презимљавање пчелињих заједница. Оваква кошница је и данас у широкој употреби уз одређене модификације (Дадан-блатова кошница).

Умро је у Хамилтону 1902. Имао је сина Камила Пјера Даданта (1851—1938).

Литература[уреди]

Видети[уреди]

Спољашње везе[уреди]