Шестнаеста влада Николе Пашића

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Министарски савет
Основана16. децембар 1922.
Претходне администрације
Расформирано2. мај 1923.
Замењена са администрацијом
СедиштеБеоград
Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца
Председник Министарског савета

Шестнаеста влада Николе Пашића је била влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца која је владала од 16. децембра 1922. до 2. маја 1923. године.

Избори за народне посланике 1923. године[уреди | уреди извор]

Хомогеност радикалско-демократске владе нарушили су преговори Љубомира Давидовића и Хрватског блока. Пашић је поднео оставку на место председника владе децембра 1922. године. Прибићевићева група у Демократској странци означила је преговоре личном иницијативом Љубомира Давидовића. Расплет кризе донео је краљ: он је децембра исте године формирао нову владу на челу са Пашићем, искључиво састављену од радикала, распустио Скупштину и заказао нове изборе за 18. март 1923. године. Средишње место у предизборној кампањи заузело је питање државног уређења. Радикали су бранили постојећи поредак. Демократе су изашле на изборе формално јединствени, али фактички подељени на две фракције. ХРСС је доминирала политичким животом Хрватске и представљала је интересе хрватског народа. На изборима се нашло 33 странака. Радикали су однели највише гласова и укупно 108 од 312 посланичких места. На другом месту била је ХРСС која је освојила 70 посланичких места. Демократе су добиле 51 мандат. Успеху ХРСС допринео је сукоб Радикала и Демократа које су отимале гласове једни од других, док је ХРСС наступила јединствено, са јединственим националним програмом.

Марков протокол[уреди | уреди извор]

Велики успех ХРСС на изборима 1923. године изазвао је одушевљење међу федералистима. Априла 1923. године између ХРСС, СЛС и ЈМО воде се преговори о заједничком политичком иступу против владиног централизма, за демократско решење националног питања и проблема о реорганизацији државе. Федералистички блок имао је готово 700.000 гласача. Споразум између ових странака представљао је политички догађај од прворазредног значаја. Ту се није радило о сепаратизму, већ о антицентрализму; федералистички блок дакле није заступао цепање државе већ њену реорганизацију. Радикали су оштро нападали федералистички блок који је угрозио хомогену Пашићеву владу. Долази и до физичких напада, односно сукоба између ОРЈУНЕ и ХАНАО. Међутим, влада мора да попушта. На то су је натерали изборни резултати из 1923. године који су показали да би у будућој Народној скупштини њени посланици могли остати у мањини. Радикали су излаз из ове ситуације нашли у привременом споразуму. Разговори између федералистичког блока и Радикала у Загребу завршени су споразумом о коме је сачињен протокол. Протокол је носио име по Марку Ђурићу, најстаријем потписнику.

Крај владе[уреди | уреди извор]

Радикали нису желели да сасвим раскину са својим ранијим сарадницима из Демократске странке, односно групе окупљене око Светозара Прибићевића. По повратку у Београд, Воја Јањић је отишао код Прибићевића на разговор чиме је, наводно, читава политика заснована на Марковом протоколу била угрожена. Стјепан Радић је на то бурно реаговао. Сутрадан је у загребачком предграђу Боронгај одржао говор на коме је одбацио Марков протокол.

Изјава Стјепана Радића у Боронгају окончала је радикалску политику споразумевања са ХРСС. Пашићу је то омогућило сарадњу са непомирљивим централистима из редова Демократске странке. Још на пролеће 1924. године у тој странци дошло је до сукоба између два крила: споразумног на челу са Љубом Давидовићем и строго централистичком на челу са Светозаром Прибићевићем. Резултат сукоба је одвајање 14 посланика окупљених око Светозара Прибићевића 26. марта и формирање Самосталне демократске странке. Већ следећег дана, 27. марта, образована је нова коалициона влада коју су саставили посланици Радикалне и Самосталне демократске странке. Она носи назив влада Пашић-Прибићевић или скраћено ПП-влада.

Чланови владе[уреди | уреди извор]

Министарски савет, 16.12.1922 - 2.5.1923.
Функција Слика Име и презиме Детаљи
Председник Министарског савета NikolaPasic--serbiaherpeopleh00petruoft.png Никола П. Пашић
Министар иностраних дела MomciloNincic.jpg Момчило А. Нинчић
Министар војске и морнарице Army General Petar Pešic.jpg Петар Пешић
Министар унутрашњих дела Milorad Vujičić.jpg Милорад Вујичић
Министар правде Лазар Марковић, посланик, министар.jpg Лазар Марковић
Министар просвете Милош Трифуновић.jpg Милош Трифуновић
Министар финансија Milan Stojadinović.jpg Милан Стојадиновић
Министар грађевина NikolaUzunović18859v.jpg Никола Т. Узуновић
Министар трговине и индустрије Лазар Марковић, посланик, министар.jpg Лазар Марковић заступник, до 6.1.1923.
Дервиш Омеровић.jpg Дервиш Омеровић
Министар пољопривреде и вода Крста Милетић.png Крста Љ. Милетић заступник, до 6.1.1923.
Ђиво Супило
Министар пошта и телеграфа Velimir vukicevic.jpg Велимир Вукићевић
Министар шума и рудника Milan Srškić facingright.jpg Милан Сршкић
Министар социјалне политике Ninko Perić.jpg Нинко Перић
Министар народног здравља Славко Милетић.png Славко С. Милетић
Министар вера Jovanovic Ljubomir.jpg Љубомир Јовановић
Министар припреме за Уставотворну скупштину и изједначење закона Марко Трифковић.jpg Марко Н. Трифковић
Министар аграрне реформе Крста Милетић.png Крста Љ. Милетић
Министар саобраћаја Велизар Јанковић.jpg Велизар С. Јанковић
Министар без портфеља Ђиво Супило до 6.1.1923.
Министар без портфеља Niko Zupanič 1921.jpg Нико Жупанић
Министар без портфеља Ахмед Шерић.jpg Ахмед Шерић од 6.1.1923.

[1][2][3]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]


Претходник:
Петнаеста влада Николе Пашића
Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца

19221923

Наследник:
Седамнаеста влада Николе Пашића